Кламер БГ - Новини: Етичната комисия на БЛС ще се занимава с антиваксърска изява на Мангъров

Етичната комисия на БЛС ще се занимава с антиваксърска изява на Мангъров

Коронавирус

|
Четв, 20 Ян 2022г. 14:16ч.
Етичната комисия на БЛС ще се занимава с антиваксърска изява на Мангъров

Етичната комисия на БЛС ще се занимава с антиваксърска изява на Мангъров

Етичната комисия на столичната лекарска колегия е сезирана и трябва да се произнесе относно изказване на инфекциониста доц. Атанас Мангъров, че "тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани". Изявата на Мангъров против ваксините срещу Covid-19 e от 16 януари по Нова телевизия. Тя вече беше опровергана от здравните власти, които обявиха, че засега у нас няма доказан случай на смърт заради ваксина.

В четвъртък към вече започналата процедура в етичната комисия беше добавен и сигнал от ръководството на Българския лекарски съюз.

"Разликата между "починали ваксинирани" и "починали, ЗАЩОТО са ваксинирани" може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си "играе" със страховете и притесненията на хората", се казва в декларация на съсловната организация.

В същото предаване доц. Мангъров цитира данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и заяви, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: "Тези случаи не се съобщават." Твърдение, което отново не корелира с истината, изкривява информацията и е откровена конспирация, посочват от БЛС.

"С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия. Публичното говорене на лъжи, изречени от медицинско лице, уронва престижа на цялото съсловие, обърква хората, всява страх и насажда агресия сред обществото. Разпространението на фалшиви твърдения не трябва да остава без последици, а когато те са изречени от лекар е резонно да се замислим дали той е достоен да носи тази титла", се казва в позицията на БЛС.

Това не е първият път, в който Мангъров е даден от свои колеги на етичната комисия от началото на пандемията. През 2020 година д-р Сибила Маринова от реанимацията на болницата във Велико Търново сезира етичната комисия зарази изказванията му, че Covid-19 е обикновен грип, с които подвежда обществото за реалните рискове. От този сигнал, обаче, не произтече някаква санкция за Мангъров.

В своя декларация БЛС вече е осъждал антиваксърското и антинаучно говорене от страна на техни представители, но анонимно и без да се посочват поименно порицаните субекти, "за да не им се придава значимост".

След събора на БЛС от есента на миналата година съсловната организация декларира решимост да се намесва по-решително при неетични прояви на лекари .

mediapool.bg