Кламер БГ - Новини: Япония включва суперкомпютър в битката срещу Covid-19

Япония включва суперкомпютър в битката срещу Covid-19

Коронавирус

|
Вт, 07 Апр 2020г. 13:17ч.
Япония включва суперкомпютър в битката срещу Covid-19

Центърът за компютърни изследвания към държавния Институт за естествени науки "Рикен" ще използва суперкомпютъра "Фугаку" за изследвания, свързани с новия коронавилус, съобщиха от научната организация във вторник.

Инсталирането на суперкомпютъра започна през 2019 г. и трябва да бъде пуснат за пълна експлоатация през 2021 г., но част от мощностите му вече са достъпни от 1 април и ще бъдат предоставени за провеждането на сложни симулации и за анализ на големи масиви с данни, което да помогне в битката срещу пандемията.

От "Рикен" посочват, че възможностите на "Фугаку" могат да се използват за изследвания на същността на вируса, които да помогнат за разработване на терапии срещу Covid-19, за подобряване на диагностиката и лечението, както и да проследи разпространението на заразата и социално-икономическото й

въздействие.

Капацитетът на суперкомпютъра ще бъде предоставен при влизането му в експлоатация на Министерството на образованието, културата,спорта, науката и технологиите.

"Фугаку" трябва да стане приемник на знаменития суперкомпютър "Кей", който прекрати работата си през месец август миналата година. За разработката на "Фугаку" бяха похарчени около 100 милиарда йени (почти 1 милиард долара).

mediapool.bg