Кламер БГ - Новини: Щабът разпореди болниците да тестват всички пациенти с респираторни заболявания за Covid-19

Щабът разпореди болниците да тестват всички пациенти с респираторни заболявания за Covid-19

Коронавирус

|
Четв, 26 Март 2020г. 12:57ч.
Щабът разпореди болниците да тестват всички пациенти с респираторни заболявания за Covid-19

Председателят на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски призова в четвърттък лекарите от болницитe в страната да тестват за коронавирус всички пациенти, които са с респираторни заболявания, а не само тези с пневмонии.

“Искам да призова всички колеги от страната - където има хора с респираторни заболявания, трябва задължително да се тестват, плюс контактните им лица, плюс медицинския персонал. Не просто по желание. Това е изпратено и като заповед от главния санитарен инспектор и тя трябва да се спазва. Имаме данни, че на някои места не се спазва и реагираме чрез органите на РЗИ“, заяви Мутафчийски.

Щабът е препоръчал на експерти да се разработи стратегия кога могат да се изписват от болница

излекуваните от Covid-19 пациенти.

“Имаме седем-осем абсолютно здрави, но с вирус. Да изработим стратегия кога може да преценим, че те са стабилни и няма опасност за тяхното здраве и могат да бъдат вкъщи да си довършат лечението. И след това да се идентифицират като освободени от вируса, а не да се чака в клинична обстановка да се свърши това. Сега можем да си го позволим, сега нямаме натиск и толкова болни, но ще дойде време, когато не можем да си го позволим", заяви Мутафчийски.

mediapool.bg