Кламер БГ - Новини: Щабът: България е втора в Европа по най-ниска смъртност от Covid-19

Щабът: България е втора в Европа по най-ниска смъртност от Covid-19

Коронавирус

|
Нед, 19 Апр 2020г. 17:41ч.
Щабът: България е втора в Европа по най-ниска смъртност от Covid-19

Заразените от коронавирус в България са 894 по данни на Националния оперативен щаб, съобщени в неделя вечерта. През деня са доказани още 10 нови случая - шест са в област София, два в област Сливен, един в област Пловдив и един в област Ямбол.

Лабораториите продължават да работят.

259 от пациентите с потвърден Covid-19 са настанени под лекарско наблюдение в болници, от тях 36 са в интензивни отделения и клиники.

69 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

Починалите, при които е установен Covid-19, са 42. Средната възраст на починалите е 64 години.

По отношение на общата картина – към 19 април: 479 от регистрираните у нас случаи на Covid-19 са на мъже и 415 на жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите, както следва: Благоевград -21; Бургас -33; Варна - 25; Велико Търново- 10; Видин - 19; Враца- 2; Габрово -4; Добрич - 13; Кърджали -13; Кюстендил -21; Ловеч - 2; Монтана - 18; Пазарджик - 16; Перник -8; Плевен - 12; Пловдив - 38; Русе - 7; Силистра - 2; Сливен - 21; Смолян- 29; София - 527; Стара Загора -32; Хасково - 13; Шумен - 4, Ямбол - 4.

Имаме още да обобщаваме от няколко лаборатории, но когато сме готови, ще дадем данните. През няколко дни ще опресняваме информацията за изследванията, каза шефът на щаба проф. Венцислав Мутафчийски по време на сутрешния брифинг, на който освен това информвира, че излекувани са 161 човека.

Добави, че в събота са извършени около 500 тестове по метода PCR, както и такива за антитела.

На пресконференцията бе изтъкнато, че България е втора в Европа с най-ниска смъртност от коронавирус след Словакия. Статистката е на базата на починали на милион население.

Проф. Мутафчийски изрази удовлетворение от това, че мнозинството от хората са се вслушали в призивите не само на властите, но и на Православната църква, и не са ходили масово на богослуженията за посрещане на Великден в събота срещу неделя.

Подготвени са заповедите, с които от следващата седмица ще бъдат възобновени женските и детски консултации и изпълнението на националния имунизационен календар, обяви доц. Ангел Кунчев. Това ще става в определени дни, така че да не става смесване на потоците.

Няма обаче да бъдат възобновени свижданията в болниците.

mediapool.bg