Кламер БГ - Новини: Шефът на БЛС: Лекарите не са жертвени агнета

Шефът на БЛС: Лекарите не са жертвени агнета

Коронавирус

|
Вт, 24 Ноем 2020г. 13:17ч.
Шефът на БЛС: Лекарите не са жертвени агнета

Колкото и да звучи нехуманно - лекари, вие не сте жертвени агнета! Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори. Не приемам медиците да живеят в страх, защото някой се подиграва със ситуацията и не вярва в коронавируса. Така председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров се обърна към всички негови колеги във вторник пред Нова телевизия.

Съсловната лекарска организация подкрепи преди ден напълно предложените от здравния министър мерки за затваряне на държавата и настоя да бъдат въведени възможно най-скоро.

"Достатъчно мълчахме по темата за протестите, за да не изглеждаме политически ориентирани. То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите. Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре", заяви Маджаров.

По думите му е ясно е, че само със самосъзнание няма да стане. "Разум няма нито в обществото, нито във властта. Ако сега не се приемат предложенията на министъра, това означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета", каза Маджаров.

"Ако тази толератност продължи и на ниво правителство, вече ще я наричаме безотговорност", заяви той.

Маджаров припомни, че над 60% от българските лекари са на възраст над 50 години, което означава, че не повече от 15 000 са младите медици, които биха могли да издържат битката с коронавируса. Преди ден стана ясно, че в момента активните случаи на заразени медици са над 2000.

mediapool.bg