Кламер БГ - Новини: Хората с кръвна група А може да са по-податливи на зараза с коронавирус

Хората с кръвна група А може да са по-податливи на зараза с коронавирус

Коронавирус

|
Четв, 04 Март 2021г. 14:07ч.
Хората с кръвна група А може да са по-податливи на зараза с коронавирус

Хората с кръвна група А могат да бъдат по-податливи на заразяване с новия коронавирус и да преболедуват по-тежко, съобщи "Лайв сайънс".

Това сочат резултати от изследване на американски учени, проведено в болница "Бригам енд уиминс" в Бостън и публикувани в сп. "Блад адвансис". Авторите изтъкват, че са нужни още изследвания по темата.

При лабораторни експерименти е установено, че рецептор-свързващият домейн на новия коронавирус, чрез който той директно се свързва с клетките и започва инфекцията, се свързва лесно и със специфични молекули, характерни само за кръвна група А. Вирусът SARS-CoV-2 показва "високо предпочитание към антигени на кръвна група А, намиращи се в епителните клетки на дихателните пътища, включително и белите дробове".

"Дали това наистина повлиява способността на вируса да проникне в клетките? Или влияе само на способността му да се прикрепи към тях? Все още не знаем. Работим върху това", каза ръководителят на изследването д-р Шон Стоуел, който работи в болницата и преподава в университета Емъри в щата Джорджия.

mediapool.bg