Кламер БГ - Новини: Франция: 10 000 заразени за ден, повече от началото на пандемията

Франция: 10 000 заразени за ден, повече от началото на пандемията

Коронавирус

|
Пет, 11 Септ 2020г. 12:15ч.
Франция: 10 000 заразени за ден, повече от началото на пандемията

Франция регистрира в четвъртък почти 10 хиляди нови случая на заразяване с коронавирус - най-високия брой за едно денонощие от началото на пандемията, съобщи Ройтерс.

Рекордният брой идва преди очакваното в петък правителствено заседание, на което ще бъдат обсъдени нови локални затваряния с цел ограничаване на разпространението на заразата.

Френските власти съобщиха за 9843 нови потвърдени случаи, с почти 900 повече от предишния рекорд, поставен шест дни по-рано.

От началото на месеца новите случаи са средно 7292 на ден, докато през август, когато показателят също беше рекорден, средноденонощният брой беше 3003.

След като спадна до минимум от 4530 на 28 август, броят на хоспитализираните отново се покачва, като достигна в четвъртък до 5096 - най-високата стойност от повече от месец.

Пациентите, настанени в интензивни отделения, достигнаха до 615 - равнище, което не е регистрирано от края на юни.

Броя на пациентите в болница засега е далеч от стойностите, достигнати през април, но създава ново напрежение в здравната система, което може да накара властите да предприемат действия.

"Това, което трябва да направим, е да се адаптираме към еволюцията на вируса. Ще трябва да вземем решения, ще трябва да продължим да сме изискващи, реалисти и в същото време да не се поддаваме на каквато и да било паника", заяви президентът Еманюел Макрон на пресдконференция вчера по време на визитата си в Корсика, Южна Франция.

На въпрос във връзка с изказвания на Жан-Франсоа Делфреси, ръководител на научната комисия за Ковид-19, сформирана от правителството, че на правителството ще му се наложи да вземе трудни решения, Макрон заяви, че "ролята на научната комисия е техническа".

Работа на политиците е да "вземат решения", като "се опитват да действат възможно най-прозрачно и най-ясно", уточни президентът.

Трябва да "се опитаме максимално да забавим и да спрем разпространението" на вируса със спазването на социална дистанция, като в същото време продължим да живеем, да даваме образование на децата си и да се грижим за болните от други заболявания, изтъкна президентът.

Макрон подчерта необходимостта от това взетите от правителството решения да бъдат изпълнявани на местно ниво и колко е важно всеки французин да поеме своята част от отговорността, "защото всички ние сме част от борбата с вируса".

Германия съобщи за 1484 нови случая на зараза с коронавируса за последните 24 часа, предаде Ройтерс, като се позова на данни на института "Роберт Кох". Общо заразените в страната от началото на пандемията вече са 256 850.

Чехия съобщи за 1382 нови случая на зараза за последното денонощие, което е рекорд от началото на епидемията в страната. Общо заразените са 32 413. По-рано тази седмица чешките власти затегнаха разпоредбите за носене на маски заради увеличаването на случаите на зараза, но засега не са върнали други ограничителни мерки, които биха навредили на бизнеса.

В съседна Унгария бяха регистрирани 718 нови случая на зараза за последното денонощие. Това, подобно на Чехия, е рекорд от началото на пандемията. Общо случаите в страната са 10 909, а смъртните случаи са 631, посочва Ройтерс.

Премиерът Виктор Орбан каза, че страната няма да наложи повсеместно затваряне на училищата с цел намаляване на разпространението на заразата, но ще вземе мерки за защита на най-уязвимите възрастни хора. Орбан подчерта, че мерките няма да възпрепятстват икономиката. По унгарското държавно радио премиерът каза, че задължителното носене на маски в обществения транспорт трябва да влезе в сила, и ако е нужно, носенето на маски ще се наложи по-широко и на други места. Според него обаче втората вълна на пандемията изисква различна стратегия, отколкото при първата, която нанесе удар на унгарската икономика през март и април. Премиерът допълни, че целта е страната да продължи да работи, защото не може да си позволи вирусът да я парализира отново.

Португалия регистрира вчера 646 нови случая на заразяване с коронавирус за 24 часа, най-високата стойност от 20 април насетне. Португалското правителство реши да затегне мерките срещу коронавируса, непосредствено преди началото на учебната година, за да ограничи появата на нови случаи на заразяване с коронавирус.

Приетите мерки ще влязат в сила идния вторник. Те включват промяна в броя на хората, които могат да се събират на едно място. Досега ограничението бе 20 души, а сега вече ще бъде десет души. Продажбата на алкохол ще бъде забранена на територията на цялата страна след 20:00 ч., а също така и консумацията на алкохолни напитки на обществени места.

Великобритания въведе 14-дневна карантина за пристигащите от Португалия, Унгария и отвъдморските територии на Франция, предаде Франс прес, като се позова на изявление от днес на британското правителство. Мярката бе взета заради втората вълна от случаи на заразяване с коронавирус, заявиха британските власти. В същото време Великобритания премахна Швеция от списъка си със страни, пристигащите от които трябва да се подложат на карантина.

mediapool.bg