Кламер БГ - Новини: Три добри и една лоша новина за развитието на епидемията у нас

Три добри и една лоша новина за развитието на епидемията у нас

Коронавирус

|
Пет, 22 Май 2020г. 16:23ч.
Три добри и една лоша новина за развитието на епидемията у нас

Няколко ключови тенденции в развитието на епидемията у нас се обърнаха през последната седмица. За първи път броят на излекуваните в няколко поредни дни превишава броя на новозаразените. За първи път от началото на епидемията броят на активните случаи (общо регистрираните минус излекуваните и починалите) започна да бележи спад.

Броят на хората, които се лекуват в болница, в това число и на тежките случаи в интензивните клиники и отделения, също намалява чувствително спрямо предходните две седмици, когато имаше пик от над 50 души в критично състояние. В момента хората в интензивни клиники и отделения се завръщат на нивата отпреди Великден с около 30 души.

Логично следствие от повишения брой хора в тежко състояние в болниците през предходните седмици обаче е по-големият брой смъртни случаи през настоящата седмица. За първи път от началото на епидемията у нас се регистрират по 4-5 смъртни случая дневно и седмичният им брой надхвърля 20.

Новоизлекуваните превишиха новозаболелите

През тази седмица щабът отчете, че за първи път броят на излекуваните в няколко поредни дни надвишава броя на новозаболелите. Последните данни от петък обаче показват, че победата засега е крехка и тенденцията може да се обърне от все още бушуващите огнища или при добавянето на нови към тях.

В петък броят на новоизлекуваните (42) превишава само с един броят на новозаразените (41), докато в предходните дни беше отчетена разлика от до 10 души в полза на излекуваните. Новите болни в последните дни идват основно от две огнища: в завода за автомобилни части "Костал" в Пазарджик и в ромския квартал на Ямбол. По-съществен принос към новозаболелите има и София, където има най-много регистрирани случаи, но те не са свързани с конкретно огнище.

Броят на новозаразените варира в последната седмица от 24 до над 40 и силно зависи от появата на нови огнища, поради което е трудно да се прогнозира дали ще се запази в следващите дни.

Практиката от последните седмици показва, че след овладяването на конкретно огнище, броят на новооткритите случаи отново тръгва надолу и с оглед на очаквания все по-голям брой оздравели в дългосрочен план тази тенденция се очаква да продължи, ако няма много нови огнища.

Броят на активните случаи спада

Друга съществена тенденция, която се обърна през изминалата седмица е спадът в броя на активните случаи. Той отразява броя на заразените в момента (1478), като от общия брой регистрирани случаи (2 372) се извадят оздравелите (769) и починалите (125).

От миналия петък (15 май) досега броят на активните случаи е намалял от 1491 на 1478, като тенденцията се пречупва на 19 май.

Дотогава активните случаи растат и от този момент нататък започват да намаляват като от 19 до 22 май спадат от 1501 на 1478 или с 23 души. Ръст се отчита и в дневния брой новоизлекувани от по 20-тина на над 40 на ден.

Тази тенденция следва логически по-големия брой болни от средата и края на април, когато бяха отчитани по 50-80 новозаразени на ден и сега, почти месец по-късно, тези хора излизат от активната фаза. По-голямата част като излекувани и по-малък дял, но също нарастващ – починали.

Намаляват хората в болница и тежко болните

Пациентите в болница също намаляват през изминалата седмица - от 321 на 258 души. Съществен спад се отчита и спрямо началото на месеца, когато в болница бяха между 350 и 380 души. Това се обяснява както с по-малкия брой регистрирани нови болни от последните 7-10 дни, така и с нарастващия брой излекувани.

Намаляват и тежко болните в интензивните клиники и отделения на болниците. Съществена част от тези случаи приключва летално, но в последните дни няколко болници се похвалиха и с излекувани и изписани пациенти, които са прекарали продължително време на апаратна вентилация.

В крайна сметка броят на болните в интензивните клиники и отделения се връща към нивата от по 30-тина случая отпреди Великден, след като в продължение на около месец те варираха първо от над 40 и след това – над 50 души.

Ръст в броя на смъртните случаи

Логично следствие от големия брой тежко болни през предходните седмици е и ръстът в броя на смъртните случаи, който се наблюдава в последните дни – по 4-5 дневно.

Досега на седмична база броят на смъртните случаи не е превишавал 20 души, докато от миналия петък досега те са нараснали с 23 - от 102-ма на 125.

Положителното в случая е, че при запазване на тенденцията с по-малко нови болни, повече излекувани и по-малко хора в болница, скоро този пик в броя на смъртните случаи ще отмине.

mediapool.bg