Кламер БГ - Новини: Съветникът по националната сигурност към Белия дом е с коронавирус

Съветникът по националната сигурност към Белия дом е с коронавирус

Коронавирус

|
Вт, 28 Юли 2020г. 18:32ч.
Съветникът по националната сигурност към Белия дом е с коронавирус

Съветникът по националната сигурност към Белия дом Робърт О'Брайън е дал положителен резултат на тест за новия коронавирус, съобщават световните агенции.

О'Брайън, на 54 години, е с леки симптоми, самоизолирал се е и работи от безопасно място извън пределите на Белия дом. Смята се, че той се е заразил по време на семейно събитие. Работата на Съвета за национална сигурност продължава без прекъсване, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

Не за първи път има случай на зараза при сътрудник на американския президент. Санитарните мерки в Белия дом обаче са стриктни, всеки редовно е тестван и президентът досега избегна заразата.

Тръмп заяви пред журналисти в Белия дом, че не се е срещал лично със съветника си.

Новината за заразяването на съветника по националната сигурност идва в момент, в който Тръмп залага на бързото разработване на ваксини и медикаменти срещу вируса, вместо на маските и на ново затваряне на икономиката.

От март насам Вашингтон похарчи най-малко 6,3 милиарда долара за финансирането на няколко проекта за разработване на ваксина, сред които на големите лаборатории Пфайзър, АстраЗенека и Джонсън енд Джонсън, както и сред по-малките биотехнологични компании Новавакс и Модерна. Към това трябва да се добавят и предвидените милиарди долари за финансиране на средства за лечение и на изграждането на заводи за производството на ваксини и медикаменти, а също и на флакони и на спринцовки.

По-късно днес Тръмп ще посети лаборатория на Нонавакс, където се произвежда експериментална ваксина. Компанията получи за тази цел в началото на юли 1,6 милиарда долара.

mediapool.bg