Кламер БГ - Новини: Стратегически руски и казахстански находища станаха огнища на Covid-19

Стратегически руски и казахстански находища станаха огнища на Covid-19

Коронавирус

|
Вт, 26 Май 2020г. 12:12ч.
Стратегически руски и казахстански находища станаха огнища на Covid-19

Промишлените стратегически находища на Русия и Казахстан, водещите износители на суровини, се превърнаха в огнища на зараза с коронавирус, а забавянето на добива или затварянето им би могло да има сериозно икономическо влияние, предаде Франс прес.

В тези места, повечето от които са изолирани и понякога са достъпни само със самолет, работниците се хранят и перат дрехите си заедно по време на ротациите от няколко седмици, преди да се върнат в градовете.

При подобна конфигурация е трудно да се спре разпространението на заразата и да се наложи карантина. Така тези места могат да се превърнат в източници на зараза за останалата част от страната.

Две от заразените находища принадлежат на втория производител на природен газ в Русия - Новатек. Над 10 000 души работят в корабостроителницата на частната група в Белокаменка в арктическия регион на Мурманск.

Според властите там вече са регистрирани 2255 случая спрямо 525 други в останалата част на региона. От седем души, които са починали, поне една жена е работела на съоръженията.

В Ямал, в Северен Сибир, 1302 от общо 1902 случая на коронавируса са на хора, които са се заразили на многобройните обекти за извличане на въглеводороди в региона, според местните власти.

Най-големият сред обектите е Ямал Ел Ен Джи (LNG), огромен завод за втечнен природен газ на Новатек в Сабета, в който работят 30 000 души.

В газовото находище в Якутия, което се експлоатира от националния гигант Газпром, бяха тествани близо 10 000 души и около една трета от тях са заразени с коронавируса, съобщиха властите в началото на май.

Ситуацията е извънредна и в гигантската мина в Сибир на група Полюс, най-големият производител на злато в Русия. Там има 1200 случая на заразени с и един починал работник.

Златната мина Олимпиада е една от най-големите в света и в момента има три находища за извличане на злато.

В съседен Казахстан близо 1000 от 7234 случая на коронавируса са регистрирани в основното петролно находище в страната.

Казахстанската санитарна агенция предупреди, че находището в Тенгиз би могло да затвори, за да се справи с епидемията.

Това гигантско петролно находище, което е наполовина контролирано от американската компания Шеврон (Chevron), осигурява една трета от годишното производство на петрол на Казахстан.

Подобен сценарий ще е катастрофа за казахстанската икономика, която е много зависима от износа на суров петрол и вече е засегната от спада на цената на черното злато поради световната криза.

mediapool.bg