Кламер БГ - Новини: Случаите на коронавирус намаляват в глобален план

Случаите на коронавирус намаляват в глобален план

Коронавирус

|
Пет, 15 Окт 2021г. 13:51ч.
Случаите на коронавирус намаляват в глобален план

Случаите на коронавирус намаляват в глобален план

Регистрираните по света заразявания с коронавирус вече са повече от 239 милиона, а смъртните случаи надхвърлят 4,8 милиона, показват данни на Световната здравна организация (СЗО).

В глобален план броят на заразяванията и смъртните случаи на седмична база продължава да намалява. Най-голям спад на нивото на заразяванията за последната седмица е отчетен в африканския регион (32 процента), следван от западно тихоокеанския регион (26 процента). Освен в европейския регион, където е регистрирано увеличение от 7 процента, във всички други региони е отчетено намаляване на заразяванията.

Най-голям спад на броя на смъртните случаи е регистриран в западно тихоокеанския и африканския регион - по 34 процента. Освен в европейския регион, където е отчетено увеличение от 11 процента, във всички други региони е регистрирано понижение на нивото на смъртните случаи.

Досега по света са поставени над 6,4 милиарда ваксинни дози. СЗО препоръча поставянето на подсилваща доза за хора с отслабен имунитет. Същевременно организацията продължава да препоръчва мораториум върху поставянето на подсилващи дози на цялото население до края на годината, за да има достатъчно дози, които да могат да бъдат дадени на страни, където нивата на ваксинация остават все още твърде ниски.

mediapool.bg