Кламер БГ - Новини: Движението без причина в градовете също може да бъде ограничено

Движението без причина в градовете също може да бъде ограничено

Коронавирус

|
Нед, 29 Март 2020г. 22:03ч.
Движението без причина в градовете също може да бъде ограничено

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове.

Това обяви председателят на националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

"Въпрос на време е да бъде въведена тази мярка", обяви той.

В момента движението от и до областните градове е позволено само по работа, за връщане вкъщи, за осигуряване на лекарска помощ, за оказване на помощ на възрастни роднини. В градовете пък са забранени разходките и почивката в паркове, градинки, позлването на детски и спортни площадки.

В неделя новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус са 8 и броят им вече е 346. Всички нови случаи са в София, където хората с позитивни тестове са 214. От новите установени случаи на Covid-19 двама са настанени в болница – един лекар в Александровска болница на 69 години и 61-годишен пациент в "Света Анна". Останалите се лекуват вкъщи. От тях един мъж се е върнал от Испания през Германия. Тестван е в Германия, където се оказало, че пробата му е положителна. Местните здравни власти го уведомили за това по телефона.

От всички заразени до момента 17 души са медицински персонал.

"Допускаме, че заразените са повече от официално установените и ловим 2 на 11", коментира проф. Мутафчийски.

В болница се лекуват 125 човека. От тях 13 са в интензивен сектор.

Починалите са 8, а средната им възраст спада на 66 години. Средната възраст на жертвите се снижава, тъй като и младите хора могат да развият усложнения и да загинат, обясни Мутафчийски. "Да не се изгражда в обществото отношение, че само възрастните боледуват и умират. И младите хора могат да загинат особено като свършат апаратите", коментира той.

Последната жертва на вируса е 51-годишна жена, настанена в болницата в Благоевград. Късно в събота в същата болница почина 74-годишната ѝ майка, която също беше диагностицирана с Covid-19. В болницата в Благоевград в събота почина още един пациент. Мутафчийски отрече да има проблем в здравното заведение. "И в София почти всеки интубиран загива. И в Италия, и в Испания е така", коментира той.

Междувременно възникна задочен спор между националния щаб, оглавяван от проф. Венцислав Мутафчийски и общинският кризисен щаб в Банско. Поводът за това е дали починалият в събота 55-годишен служител на лифта в Банско е бил с коронавирус. Според щаба в Банско неговият тест за Covid-19 бил отрицателен. Националният щаб обаче обяви, че човекът имал коноравирус и е поредният с вируса, който е починал.

В неделя проф. Мутафчийски коментира, че човекът е имал всички симптоми на вируса и е дал една положителна проба. Пред бТВ той обясни още, че от понеделник започва тестването с 1000 бързи теста по програмата, обявена през седмицата от правителството и щаба. Ще се изследват полицаи, а това ще се прави в МВР болница, обясни Мутафчийски пред бТВ.

Изписаните с отрицателни проби за вируса след лечение в болница до момента у нас са 14. В неделя от болница са излезли още трима души, които са излекувани от Covid-19 – от "Пирогов" Александровска болница и от болница в Бургас.

Двама души са изписани от болницата в Пещера, защото състоянието им се е подобрило, но те все още са носители на вируса.

Според Мутафчийски на този етап не може да се говори за преместване на пациенти за лечение от една област в друга заради недостига на респиратори. По-вероятно било да се местят апаратите, отколкото пациентите.

Председателят на националния щаб прогнозира влошаване на ситуацията с разпространението на вируса в Пловдив. Според него в града не се правят достатъчно тестове на потенциално заразените. За това говорел и фактът, че голяма част от доказаните случаи там са на медици.

"В Пловдив продължава пълненето на централната улица, работят си магазините, не се тестват задължително по обем заподозрените. В Пловдив ситуацията може да стане доста сериозна", коментира той.

Пикът на епидемията от коронавирус от нас се очаква по Великден и след това, обясни за пореден път друг представител на националния щаб - проф. Тодор Кантарджиев. Пред Нова телевизия той призова хората да излизат от вкъщи само за храна и лекарства, ако не им се налага да ходят на работа, въпреки че разходките все още не са забранени официално. Допълни, че отново тестовете за коронавирус е важно на тях да се подлагат медицинските работници, за да не заразяват хората, докато ги лекуват, както и хората с бронхопневмония.

От понеделник националният оперативен щаб за борба с коронавируса ще дава брифинги за развитието на епидемията само по веднъж на ден - в 8 часа.

mediapool.bg