Кламер БГ - Новини: СЗО издаде препоръки за ваксината на Moderna

СЗО издаде препоръки за ваксината на Moderna

Коронавирус

|
Вт, 26 Ян 2021г. 17:55ч.
СЗО издаде препоръки за ваксината на Moderna

Експерти на Световната здравна организация (СЗО) препоръчаха ваксината срещу Covid-19 на американската компания Moderna да се приема в две дози с интервал от 28 дни между тях, който може да бъде удължен при изключителни обстоятелства до 42 дни, съобщи Ройтерс.

Стратегическата група от експерти по имунизация към СЗО публикува серия от препоръки за ваксината на Moderna, няколко седмици, след като стори същото за ваксината на Pfizer/BioNtech.

След преглед и анализ на данните от Moderna независимите експерти съветват ваксината да не се използва от бременни жени, освен ако не работят в здравеопазването и не са изложени на вируса или нямат заболявания, които ги излагат на голям риск от зараза.

"Основната препоръка за използването на тази ваксина е, че въз основа на настоящите елементи, ние съветваме тя да се дава в дози от сто микрограма или 0,5 милилитра в интервал от 28 дни", каза председателят на панела от експерти Алехандро Кравиото на брифинг в Женева. "Този интервал може да се удължи до 42 дни, но според доказателствата, с които разполагаме, не бива да се надвишава този интервал", допълни той.

Директорът по имунизациите в СЗО Кейт О'Браян каза, че има нужда от клинични изпитания на ваксината на Moderna върху бременни жени.

"Нямаме причина да мислим, че при бременност ще има проблем, само отбелязваме, че в момента няма информация по този въпрос", каза тя.

mediapool.bg