Кламер БГ - Новини: Заразените с коронавирус в света вече са над половин милион

Заразените с коронавирус в света вече са над половин милион

Коронавирус

|
Четв, 26 Март 2020г. 22:12ч.
Заразените с коронавирус в света вече са над половин милион

Италия обяви нови 6153 случая на коронавирус, с което общият брой заразени в света надхвърли 500 000, предаде Асошиейтед прес. Тази новина попари и изразената по-рано от представител на Световната здравна организация (СЗО) надежда, че в Европа има признаци за забавяне на разпространението на новия коронавирус, въпреки че ситуацията остава сериозна.

За такива признаци в четвъртък говори директорът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге.

"Въпреки че ситуацията продължава да е доста тревожна, започваме да виждаме окуражаващи знаци", заяви той.По думите му безпрецедентните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса са спечелили време за държавите на континента и са намалили натиска върху здравните им системи.

Снощи италианските здравни власти съобщиха, че броят на новозаразените в страната е отбелязал спад за четвърти пореден ден- вчера новите случаи на зараза сабили 3491, докато ден по-рано те бяха 3612, в понеделник - 3780, а в неделя - 3957.

Данните от днес обаче за над 6000 нови случаи на заразата от Италия засега отлагат дългоочакваната новина за забавяне темпа на епидемията. Общо заразените в Италия са вече 80 539. От тях 10 361 са се възстановили напълно.

Броят на починалите в страната днес се увеличи с 662 души и достигна 8165, съобщи италианската Агенцията за гражданска защита. Според Ройтерс е възможно жертвите да са и повече, защото агенцията не съобщи за смъртни случаи в област Пиемонте, която е сред най-засегнатите. Властите в Пиемонте казаха, че 50 души са починали в областта за последните 24 часа.

Пандемията вече е отнела живота на 15500 души в Европа, показват изчисленията на Франс прес, направени въз основа на официални данни към 17.00 ч. по Гринуич от днес (19 ч. българско време). С 268 191 случая на заразени с коронавируса по официални данни Европа е континентът, където пандемията се разпространява най-бързо.

Начело по този показател вече е Испания. Испанското министерство на здравеопазването съобщи днес за 8578 нови случаи и 655 починали, с което общият брой на заразените става 56 188, а на смъртните случаи - 4089. От вчера страната е на второ място в света след Италия по брой починали.

Разпространението на заразата поставя на изпитание испанската здравна система. Медиците се мъчат да лекуват всички заразени в условията на недостиг на защитни облекла и достатъчно респиратори, отбелязва АП.Един на всеки десет смъртни случая от причиняваното от коронавируса заболяване Ковид-19 в Испания е настъпил в старчески дом.

Френските здравни власти съобщиха днес за 365 нови смъртни случая от коронавирус, с което общият им брой достигна 1696, предаде Ройтерс.

Нарастването на броя на починалите е повишение с 27 процента на дневна база и бележи увеличение спрямо вчера, в момент когато страната вече втора седмица е под карантина.

Официалните данни включват само починалите в болници, но властите казаха, че скоро ще могат да събират данни за смъртните случаи в старческите домове, което вероятно ще доведе до голямо нарастване на регистрираните починали от болестта.

На пресконференция директорът на здравната служба Жером Саломон каза, че броят на заразените е нараснал до 29 155, което е скок с 16 процента за денонощие.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил до 36 508, а 198 души са починали от болестта, по данни на Института за инфекциозни болести "Роберт Кох". Случаите са се увеличили с 4 995 спрямо предишния ден, а броят на смъртните случаи е нараснал с 50.

Още 115 души са починали в Обединеното кралство, след като са дали положителни проби за коронавирус. С това общият брой на починалите в страната достигна 578 души, съобщи в четвъртък правителството, цитирано от Ройтерс. Потвърдените случаи на Ковид-19 се увеличи от 9529 вчера до 11 658 днес.

Държавните болници в Лондон са принудени да се справят с "постоянно цунами" от тежко болни, заразени с новия коронавирус, а междувременно и с "безпрецедентния дял" разболели се хора от обгрижващия персонал, заяви днес пред радио Би Би Си Крис Хопсън, служител на британската здравна система.

След като увеличиха значително през последните седмици капацитета си за приемане на болни, изискващи интензивно лечение, болниците в британската столица се налага да издържат експлозивно нарастване на пациентите в тежко състояние, каза той. Напрежението се засилва и поради факта, че процентът на обгрижващия персонал, отсъстващ поради заболявания, е "30, 40, а на места дори 50 на сто", което е "безпрецедентно", заяви Хопсън.

Извън Европа епидемията се разраства най-бързо в САЩ. По брой установени заразени от коронавируса САЩ са на трето място в света след Италия и Китай. В страната има 1033 починали и общо 68 572 потвърдени заразени по данни на университета "Джонс Хопкинс".

Броят на жертвите на коронавируса в щата Ню Йорк, огнище на епидемията в САЩ, драстично се увеличи през последните 24 часа. За едно денонощие са починали 100 души, с което общият брой на починалите от началото на епидемията стана 385, съобщи губернаторът на щата в четвъртък.

Тази сутрин броят на заразените в близо 20-милионния щат бе 37 000, със 7 000 повече от вчера, каза Андрю Куомо.По думите му, има пациенти, които са на командно дишане от 20-30 дни.

Щатът разполага с достатъчно респиратори за непосредствените си нужди, но в бъдеще биха му потрябвали още.

Здравните власти на Китай съобщиха, че за последните 24 часа са регистрирали 67 нови случая на заразяване с коронавируса, като всичките са сред пристигнали от чужбина хора. Вече бяха идентифицирани 500 такива случая. Става дума най-вече за китайци, които се завръщат в страната.

С това актуализираният брой заразени в Китай става 81 285 души. За последното денонощие в страната са установени шест нови смъртни случая, с което общият им брой става 3287 души.

Китай ще въведе от неделя драстично намаляване на пристигащите и заминаващите международни полети, обяви днес Китайската администрация за гражданска авиация. Всяка китайска компания ще може да извършва само един полет седмично от Китай до трета страна. По същия начин чуждестранна компaния ще може да поддържа само една линия седмично за Китай.

В четвъртък в Токио са регистрирани 47 нови случая. Властите в Япония се безпокоят, че увеличението на случаите в столицата през последните дни означава, че страната, която досега избягваше масовото разпространение на вируса, наблюдавано в Европа и Северна Америка, може да се е запътила към голяма нова вълна. В Япония има 1369 вътрешни случая на коронавирус, както и 712 на борда на круизен кораб, акостирал близо до Токио миналия месец. Смъртните случаи са 56 - 46 вътрешни и 10 от круизния кораб. Японският премиер определи днес коронавируса като "национална криза".

mediapool.bg