Кламер БГ - Новини: САЩ пускат 13-минутен тест за коронавирус

САЩ пускат 13-минутен тест за коронавирус

Коронавирус

|
Съб, 28 Март 2020г. 12:51ч.
САЩ пускат 13-минутен тест за коронавирус

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри бърз тест за коронавирус, разработен от компанията Abbott Laboratories, който може да даде резултати в рамките на 13 минути.

"Администрацията по храните и лекарствата (FDA) издаде разрешение за спешна употреба за най-бързият наличен тест за молекулярно изследване за откриване на коронавируса Covid-19. Самият тест, който е с размер на малък тостер и използва молекулярна технология, дава позитивни резултати за коронавирус само за пет минути и отрицателни резултати за 13 минути", обяви в прессъобщение компанията за медицински изделия.

"Пандемията Covid-19 ще се бори на множество фронтове, а преносимият молекулярен тест, който предлага резултати за минути, допълва широкият спектър от диагностични решения, необходими за борба с този вирус", заяви президентът на Abbott и главен оперативен директор Робърт Форд.

Малкият размер на тестера означава, че той може да бъде разположен извън "традиционните четири стени на болница в различни горещи точки", посочи Форд.

Освен това американската здравна компания Abbott твърди, че ще ускори производството на тестове, докато производството достигне 50 000 теста на ден.

mediapool.bg