Кламер БГ - Новини: Тръмп: Идват две много болезнени седмици

Тръмп: Идват две много болезнени седмици

Коронавирус

|
Ср, 01 Апр 2020г. 13:51ч.
Тръмп: Идват две много болезнени седмици

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че предстоят "две много болезнени седмици" на фона на все по-разпространяващата се епидемия в САЩ. Жертвите в страната вече са над 4000, а случаите близо 200 хиляди.

Тръмп призова американците да спазват указанията за справяне с болестта и да участват във войната с епидемията.

"Искам всеки американец да бъде подготвен за трудните дни, които предстоят. Ще преминем през много сложни две седмици и се надяваме, както предричат експертите, де започнем да виждаме някаква светлина в тунела. Но това ще бъдат много болезнени две седмици", каза той.

На брифинг в Белия дом Доналд Тръмп посочи, че всеки човек "има роля, която трябва да бъде изиграна, за да може войната с болестта да бъде спечелена".

https://t.co/cawqG2DGXV

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 1, 2020

Двоен ръст на жертвите само за няколко дни

Броят на починалите от Covid-19 в САЩ от началото на пандемията достигна 4027, което е двукратно увеличение за три дни, обяви днес университетът "Джонс Хопкинс.

В събота беше съобщено за 2010 починали.

Болниците вече изнемогват. Липсват достатъчно респираторни апарати, легла и персонал.

Най-тежко остава положението в Ню Йорк и Калифорния.

По-голямата част от страната е под карантина.

Нов черен рекорд

Коронавирусът е отнел живота на 865 души за последните 24 часа в САЩ, съобщи университетът "Джонс Хопкинс".

Световният рекорд за най-много починали от Covid-19 за едно денонощие бе поставен в Италия на 27 март (969 смъртни случая).

Жертвите може да са над 200 хиляди

Белият дом прогнозира, че жертвите на коронавируса в САЩ ще бъдат между 100 000 и 240 000, ако се спазват сегашните указания за социално дистанциране, съобщи Асошиейтед прес.

Прогнозите бяха представени вчера на брифинг в Белия дом.

Ако не бяха въведени мерки за спазване на социална дистанция в страната, щяха да умрат между 1.5 милиона и 2.2 милиона души, заяви координаторката на работната група в Белия дом за борба с Ковид-19 Дебора Бъркс.

Мерките работят

В неделя Тръмп удължи до 30 април мерките за социална дистанция, които включват призив към американците да не се събират на масови прояви, да работят от вкъщи, да се спрат училищните занятия и др.

Преди дни президентът обмисляше опция за премахване на ораниченията до Великден, за да започнат американците да се връщат на работа. Това се оказва невъзможна задача.

"Виждаме какво става в Ню Йорк, положението е много тежко" и "трябва да се подготвим за нарастване на числата през идните дни или следващата седмица", предупреди д-р Антъни Фаучи, един от основните съветници на Тръмп за пандемията.

"Но не бива да се обезсърчаваме от това, защото мерките за смекчаване" на разпространението на заразата "работят и ще продължат да дават резултати", добави той.

mediapool.bg