Кламер БГ - Новини: САЩ наливат 2 трлн. долара срещу щетите от коронавируса

САЩ наливат 2 трлн. долара срещу щетите от коронавируса

Коронавирус

|
Ср, 25 Март 2020г. 14:39ч.
САЩ наливат 2 трлн. долара срещу щетите от коронавируса

Американският президентът и Сенатът постигнаха споразумение по пакета от мерки за общо 2 трлн. долара долара за стимулиране на икономиката, пострадала от пандемията от коронавирус, съобщиха световните агенции. Борсите реагираха на новината с рекорден ръст. Индексът Дау Джоунс скочи с 11.4% - най-големият дневен ръст след Голямата депресия.

В пакета са предвидени 500 млрд. долара директни плащания към американските граждани за шоково раздвижване на икономиката, 500 млрд. долара за тежко ударената индустрия, 350 млрд. долара за малкия бизнес, 250 млрд. долара за хората, загубили работата си през последните седмици, 150 млрд. долара за различни инициативи в здравната система.

"След продължителни дни интензивни преговори Сенатът постигна споразумение между двете страни (демократи и републиканци - бел.р.) по исторически план за подкрепа на икономиката срещу тази пандемия. Ще одобрим текста по-късно днес", каза сенаторът републиканец Мич Макконъл.

Очаква се президентът Тръмп бързо да подпише споразумението. Първоначално демократите се противопоставяха на споразумението, зашото смятаха, че не са предвидени достатъчно мерки за работниците, но сега съобщиха, че са удовлетворени от крайния пакет.

#BREAKING: Overnight White House, Senate reach deal on $2 trillion stimulus package https://t.co/Ey1VPCFXT2 pic.twitter.com/W84VAgkrC0

— The Hill (@thehill) March 25, 2020

Пакетът е предназначен да смекчи въздействието на пандемията върху американската икономика, включително еднократни плащания от 1200 долара за повечето американци, разширяване на обезщетенията за безработица.

Броят на заразените в САЩ вече надмина 50 хиляди, а жертвите са 660. 100 млн. души са под карантина. Най-тежко е положението в Ню Йорк, който е епицентър на заразата в САЩ.

Тръмп иска да отмени ограничителните мерки до 12 април

На този фон президентът Доналд Тръмп заяви, че много би му се искало да отмени ограничителните мерки срещу коронавируса най-късно до католическия Великден, който тази година е на 12 април, съобщи Франс прес.

В интервю за "Фокс нюз" Тръмп призна, че ограниченията сигурно ще продължат "малко по-дълго" от първоначалните 15 дни, които изтичат в началото на следващата седмица.

Той предупреди, че твърде дългите ограничителни мерки може да разрушат страната.

Една тежка рецесия или депресия може да вземе повече жертви от новия коронавирус в САЩ, каза Тръмп и спомена възможността за "хиляди самоубийства".

"Трябва хората да се върнат на работа, много по-рано, отколкото се очаква", заяви Тръмп.

Шоу по време на епидемия

В крайна сметка стигнахме до това: президентът Доналд Тръмп третира 50-те щата на САЩ като участници в реалити шоуто "Чиракът", като ги настройва един срещу друг, за да се конкурират за ограничени ресурси, вместо да мобилизира единен национален отговор на пандемията, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Ако е така, това е епизодът, в който щатът Ню Йорк губи. Коронавирусът се разпространява с ужасяваща скорост, особено в град Ню Йорк. Имаме нужда от медицински персонал, апарати за изкуствено дишане и лични защитни средства.

Но реакцията на Тръмп беше същата, като на президента Форд през 1975 г., когато град Ню Йорк се обръща към Вашингтон за помощ и получава брутален отказ. Този момент остава завинаги в паметното заглавие на в. "Дейли нюз", гласящо: "Форд към града: Пукнете!" Сега Тръмп ни казва същото. Буквално.

Федералните власти трябва да се намесят

Вероятно хиляди ще умрат, ако федералните власти не се намесят. И това трябва да се случи веднага - не само за доброто на града, а на страната. Президентът трябва да даде пример в родния си град.

Болниците в Ню Йорк скоро ще бъдат претоварени с пациенти с Covid-19. Губернаторът вече заяви, че не достигат 30 000 машини за изкуствено дишане. Единственият начин те да бъдат получени с необходимата скорост е чрез федерална намеса.

Но Тръмп отказва да го направи. Какво чака президентът? Защо пести ресурсите си? Трябва ли броят на жертвите в Ню Йорк да стане такъв, че да няма нужда от други доказателства? Опитва ли се да го накаже за пример за останалите? Човек не може да не се зачуди дали Тръмп не се опитва просто да се хареса на своите избиратели, които гледат с подозрение на градовете - и особено на Ню Йорк, който е персонификацията на мултикултурализма.

Самият Тръмп е от Ню Йорк, но от друго измерение на Ню Йорк - Ню Йорк на таблоидите, на недвижимите имоти и, иронично, на глобалния Ню Йорк, който направи възможни хотелите му по цял свят, строежите му с китайска стомана и заемите му от Дойче банк. Това е Ню Йорк, който президентът сега отхвърля.

И това е градът, който го направи реалити звезда. А както знаем, реалити телевизията цени дарвинисткият подход. Участниците в реалити състезание не са там, за да създават приятелства - те целят да се унищожат взаимно и да спечелят, отбелязва вестникът.

Но това не е игра. Тръмп няма представа как да използва правомощията на федералното правителство. Ню Йорк скоро ще се бори за глътка въздух и други щати ще последват неговия пример. Освен ако президентът не предприеме действия веднага, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

mediapool.bg