Кламер БГ - Новини: Възможно е ново затягане на мерки: онлайн обучение, ограничения за молове, фитнеси и заведения

Възможно е ново затягане на мерки: онлайн обучение, ограничения за молове, фитнеси и заведения

Коронавирус

|
Пон, 08 Март 2021г. 19:51ч.
Възможно е ново затягане на мерки: онлайн обучение, ограничения за молове, фитнеси и заведения

В областите с над 300 на 100 000 души заболеваемост от Covid-19 здравните власти обсъждат затягане на мерките като носене на маски на открито, по-ранен вечерен час за нощните заведения, извеждане на ученици в онлайн обучение и др. Предстои това да се обсъди от Националния оперативен щаб и да се прецени дали мерките да са локални или национални. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с членове на щаба и директори на регионалните здравни инспекции. Основно се обсъжда затягането на мерки да е за най-засегнатите около 8 области, сред които София, Кюстендил, Бургас, Шумен.

След срещата Ангелов увери, че целта е да се запази максимално дълго епидемията под контрол и успокои хората, че изборите на 4 април ще се проведат в безопасна среда. Той призова от темата да не се правят политически спекулации.

“Основната ни цел е да запазим максимално дълго време епидемията под контрол, за да може с темпа на ваксинацията да стигнем максимално напред. Мерките, които бяха обсъждани, бяха различни като носенето на маски на открито, въвеждането на по-ранен вечерен час за нощните заведения, извеждане на учениците в електронна среда, ограничаване на достъпа до моловете, фитнесите, но тези мерки ще бъдат предложени на Националния оперативен щаб за ново разглеждане с оглед на подхода, който трябва да предприемем: дали да е национален, или локален“, каза Ангелов.

Той увери, че за момента ситуацията в страната е под контрол.

“Обсъждахме различни варианти, които можем да предложим на обществото и да получим разбиране за тях. Има области, в които заболеваемостта е над 300 на 100 000 души. Преди няколко седмици обявихме, че това е границата, за която можем да си позволим да бъдем максимално изчаквателни. Има области, които са далеч от числото 300“, допълни Ангелов.

Ангелов каза, че болниците в страната са подготвени за увеличената заболеваемост.

По-рано в понеделник стана ясно, че в 15 области в страната е доказано разпространението на британския вариант на Covid-19. Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол.

За резултатите съобщи Националният център по заразни и паразитни болести. След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите.

Южноафриканският, бразилският и нигерийският вариант на коронавируса не са потвърдени у нас засега. Експерти обаче предупреждават, че екскурзиите в Африка, които много българи предприемат, са особено рискови за внос на африканските варианти.

Същевременно нови 497 случая на коронавирус бяха регистрирани у нас за изминалото денонощие при направени 2971 теста, като делът на положителните проби е близо 17%.

Приетите в болница продължават да нарастват до 5776 души, от които 456 са в интензивни отделения. За последните 24 часа като излекувани са отчетени 385 души, а общо възстановилите се от инфекцията досега са 212 887. От днес плановият прием в областите с висока заболеваемост, каквито са София и Варна, спира.

Активните в момента случаи са 36 807, а общо потвърдените от началото на епидемията – 260 308.

През последното денонощие са починали 21 души, с което общият брой на жертвите достигна 10 614 души.

В неделния ден са били ваксинирани 1513 души. Общо поставените дози от трите ваксини у нас досега са 288 631, а обхванати с 2 дози са вече 50 056 души.

В понеделник у нас пристигнаха още 21 060 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Това е втората доставка от общо 5, които очакваме през март.

mediapool.bg