Кламер БГ - Новини: С бустерни дози, маски и зелен пропуск Израел успя да се справи с четвъртата Covid вълна

С бустерни дози, маски и зелен пропуск Израел успя да се справи с четвъртата Covid вълна

Коронавирус

|
Пет, 15 Окт 2021г. 15:51ч.
С бустерни дози, маски и зелен пропуск Израел успя да се справи с четвъртата Covid вълна

С бустерни дози, маски и зелен пропуск Израел успя да се справи с четвъртата Covid вълна

Четири месеца, прекарани в условията на една от най-тежките вълни на коронавирус, Израел отчита рязък спад на новите инфекции и на тежко болните пациенти, който бе постигнат с помощта на прилагането на подсилващи дози ваксина, въвеждането на ваксинационни паспорти и задължителното носене на маски, съобщават учени и представители на здравните служби, цитирани от Ройтерс.

Израел бе ударен през юни от четвърта вълна на коронавирус, подсилвана от бързо разпространяващия се Делта вариант.

Вместо да наложи нов локдаун, правителството заложи на трета подсилваща доза от ваксината на Pfizer/BioNtech за лица на 12 и повече години, задължи хората да носят предпазни маски и въведе изискване за "зелен паспорт" - доказателство за ваксинация, възстановяване от болестта или негативен тест за вируса, което се изисква при посещение на ресторанти и други места дори и от деца.

От пика на заболяването в началото на септември насам, дневният брой новозаразени спадна с повече от 80 процента, а тежките случаи станаха почти наполовина по-малко. "Ден след ден ние разбиваме вълната от Делта варианта", каза премиерът Нафтали Бенет във вторник, отдавайки заслугата за това на политиката на правителството за "тясно, интелигентно и гъвкаво управление, което прави възможен живота в условията на коронавирус". Стратегията на Израел за "Живот с Covid-19", която бе проведена не без да срещне съпротива и не без да има своята цена, позволи училищата да останат отворени, а икономиката да продължи да работи.

Израелското министерство на здравеопазването представи вчера най-новите данни за сигурността и ефективността от кампанията за трета ваксина пред група съветници от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, която обмисля одобряването на допълнителни подсилващи дози.

Данните показват, че сред хората над 60 години, първата група получила подсилващи дози, инфекциите са започнали внезапно да спадат около две седмици след прилагането на дозите, докато броят на новозаразени сред другите възрастови групи е продължавал да расте.

Анализ на данните, направен от Дорон Газит и Инон Ашкенази от екипа на Еврейския университет в Ерусалим за мониторинг на коронавируса, показа, че скоростта на възпроизвеждане на вируса - неговата способност да се разпространява,е започнала рязко да спада сред всяка възрастова група след третата доза ваксина.

През първите два месеца, прекарани в условията на третата вълна, ваксинирани хора над 60-годишна възраст бяха повече от половината от тежките случаи на коронавирус. По-голямата част от тях бяха над 70 години и в здравословно състояние, излагащо ги на по-висок риск.

Откакто се прилагат подсилващи дози, тежкото протичане на болестта започна да се наблюдава предимно при неваксинирани, обикновено млади хора. Те са около 75 процента от хоспитализираните пациенти в тежко състояние, докато ваксинираните с две или три дози са една четвърт от тези случаи.

Трета доза досега е ефективна при овладяването на тежко протичащи случаи сред ваксинираните хора на възраст на 40 и повече години, според здравното министерство.

По-малко са наличните данни за тийнейджърите и младите пълнолетни. Въпреки това, според здравното министерство, досегашните изводи показват, че третата доза не е повишила риска от миокардит - рядко срещано възпаление на сърцето, при по-младите хора.

ВСЕ ОЩЕ НЯМА ОКОНЧАТЕЛНО СТАНОВИЩЕ ЗА БУСТЕРНИТЕ ДОЗИ

Ран Балисер, председател на правителствената група експерти за борба с вируса, каза, че комбинация от мерки е довела до овладяването на Делта вълната.

"Те включват задължителните маски, "зелените паспорти" и мащабното тестване с Пи Си Ар и антигенни тестове. Но несъмнено най-важният фактор, повлиял намаляването на вълната от Делта варианта от лятото, беше масивната ваксинационна кампания с подсилващи дози", заяви Балисер.

В Англия, където подсилващи дози са поставени на около 5 процента от населението, маските вече са захвърлени от повечето хора, а ваксинационните паспорти не са задължителни, случаите на коронавирус се покачват.

Някои учени казаха, че решението на Израел да одобри в края на август трета доза за младите пълнолетни и тийнейджърите е прибързано, предвид липсата на ясни доказателства за ползата от това. Според тях фокусът трябва да остане върху убеждаването на неваксинираните хора да се съгласят да се имунизират.

Съединените щати и няколко европейски страни досега са одобрили подсилващи дози само за по-възрастните, хората с отслабен имунитет или за работещите, изложени на риск от заразяване с коронавирус.

Световната здравна организация се обърна към по-богатите държави с искане да се въздържат от прилагането на трета доза, докато много страни все още нямат достъп до достатъчно ваксини.

"Израел се втурна, дори заложи на сляпо, когато се стигна до въпроса за одобряване на трета доза за цялото население, а не за определени възрастови групи, както е в други държави", каза Хагай Ливайн, професор по епидемиология в Еврейския университет в Ерусалим.

"В разгара на пандемия понякога се налага да вземате решения, основани на непълни данни", заяви Ливайн.

Въпреки това, "все още няма окончателно становище за трета доза за цялото население".

Бенет е критикуван от някои учени за това, че отхвърли по-строгите мерки, които щяха да поддържат нивата на заразяване след появата на Делта варианта по-ниски от самото начало. Сред критиците са и правителствени служители в сферата на здравеопазването, които се опасяват, че политиката "Живот с Covid-19" има твърде висока цена.

"При тази вълна загубихме 1400 души. Така че отворената икономика носи ползи, но това си има и определена цена", каза във вторник по време на конференцията "Джерузалем пост" Шарон Алрой-Прайс, която е ръководителка на службата за обществено здраве в израелското министерство на здравеопазването.

До септември вече имаше болници, които бяха претоварени от лечението на пациенти с коронавирус. Това вероятно е можело да бъде предотвратено, казаха лекари и здравни служители.

"Това е добра политика, но тя си има цена", заяви Яел Хавив-Ядид, началник на интензивното отделение в медицинския център "Шеба", в което е имало наплив от млади неваксинирани пациенти. Той добави, че "екипите са много изморени, едвам издържат".

Досега в Израел са получили трета доза ваксина 3,7 милиона души - над една трета от населението.

"Израел беше първата страна, която трябваше да се справя с двойното предизвикателство, поставено от Делта варианта и масовото отслабване на имунитета, но определено няма да е последната", предупреди Балисер.

"Други държави, които ще се изправят пред това сложно предизвикателство, ще трябва да намерят своя собствен баланс", каза още той, като подчерта, че "цената за това може да бъде висока".

mediapool.bg