Кламер БГ - Новини: С 1000 бързи теста започва мониторинг за развитието на епидемията в страната

С 1000 бързи теста започва мониторинг за развитието на епидемията в страната

Коронавирус

|
Пет, 27 Март 2020г. 01:07ч.
С 1000 бързи теста започва мониторинг за развитието на епидемията в страната

Оперативният щаб срещу разпространението на Covid-19 и експертите от формирания към правителството Медицински съвет са успели да адаптират и съгласуват мненията си и да стигнат до единодушното решение контролна група от 1000-1200 души да бъде подложена на бързи тестове за коронавирус като начало на мониторинг за развитиета на епидемията в страната и основа за вземане на решения в бъдеще. Това съобщи на пресконференция в Министерския съвет късно вечерта в четвъртък министър-председателят Бойко Борисов.

Пресконференцията, всъщност, бе свикана извънредно заради проведеното преди това видеоконферетно заседание на Европейския съвет за съглаасуване на мерките в борбата с разпространението на новия вирус и за преодоляване на последиците от епидемията.

Бързите тестове за коронавирус ще бъдат направени най-вече на хора от рискови групи, които са на открито сред поток от хора,обясни Борисов.

"Сега мога да кажа какво прекрасно решение намерихме, за да спре темата с бързите тестове – всички са съгласни, че наложените мерки ни помагат да е по-плавна кривата на заразените. 1000 теста бързи ще бъдат направени на няколко групи полицаи, шофьори в градския транспорт, на шофьори на линейки. Когато ги тестваме с бързите тестове, които са кръвни и в рамките на 10 минути дава информация дали човекът е заболял и дали преболедувал вируса и има антитела. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. След месец ще направим пак такъв тест, и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата, кога - платото на инфекцията и кога хората ще могат да се върнат към нормална работа", посочи премиерът.

Това изследване, което ще се направи на сравнително хомогенна група, ще търси не новозаболели от коронавирус, а прекарали такава инфекция. Периодично ще се тества тази група и ще се вижда как се натрупва имунитет", заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб. Той добави, че по този начин могат да се направят модели. След това, като премине пикът на епидемията, ще може да се види как големи хомогенни групи могат да бъдат въведени отново в работно положение за съживяване на икономиката. По този въпрос Националният щаб няма никакви противоречия с Медицинския съвет към Министерския съвет, каза Мутафчийски.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев от Медицинския съвет обясни, че това изследване на тази група ще позволи да се каже какво се случва с епидемията на базата на реални изследвания. По този начин ще има възможност да се наблюдава епидемията с наличния ресурс по най-добрия начин. Това може да позволи максимално рано да се отслабят мерките, за да може икономиката отново да заработи. Но това зависи как се развива епидемията и как се спазват мерките, уточни той. "Здравето е на първо място, но не може без икономика", допълни д-р Симидчиев.

Той изрази от името на Медицинския съвет изключително удовлетворение от постигнатото решение.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че нужните засега бързи тестове са осигурени. Поръчали сме 1 млн. теста, ще дойде време да тестваме по 20-30 хиляди души на ден, за да може в пика април-май да тестваме най-много, допълни той.

Договорениса и още 50 респиратора от Германия, в допълнение на вече направената поръчка.

Евролидерите мислят за съживяване на икономика и за социалната защита след епидемията

На днешното заседание на Европейския съвет общото заключение беше, че трябва да се мисли за времето след епидемията, за икономиката и за социалните мерки. Тепърва ще се търсят решения, защото става въпрос за много пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави и тези от Централна и Източна Европа и от юга, каза премиерът, като намекна за съществуващите засега противоречия.

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте не приема проекта, изготвен по време на видеоконферентната среща на върха на ЕС, за общи икономически мерки срещу пандемията от коронавирус. Това съобщиха източници от италианското правителство, предаде Франс прес.

Италия иска Европейският съюз да изготви "иновативни финансови инструменти, които да са реално адаптирани за война", е казал сътрудник на премиера, цитиран от италиански медии.

Ръководителите на 27-те страни в Европейския съюз решиха днес да дадат 15 дни на министрите от еврозоната да намерят единен икономически отговор на кризата, предизвикана от коронавируса, предаде Франс прес, като се позова на европейски източници.

След продължили над 6 часа дискусии чрез видеоконферентна връзка, държавните и правителствени глави от 27-те страни постигнаха споразумение по проект за обща декларация за борба с кризата, породена от вируса, допълниха източниците.

По въпроса как да се реагира на икономическата катастрофа, която заплашва ЕС, се сблъскват възгледите на страните от Южна Европа, привърженици на идеята за по-голяма финансова солидарност, и тези на страните от Северна Европа, отбеляза АФП.

Европейската солидарност съществува

Европейската солидарност съществува, защото имаме фондове, от които харчим в момента за заплати, за апаратура. Въпросът е при липса на евробюджет за следващия програмен период какви пари ще бъдат разпределени, каза в отговор на въпрос премиерът.

По думите му към днешна дата за пари от ЕС като количество не се говори, а се обсъжда какви ще са мерките, за да се възстанови общоевропейската икономика.

Утре ще има видеоконферентно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за обсъждане на икономическите и социалните мерки по време на кризата с епидемията от коронавируса, съобщи още премиерът. На заседанието ще се обсъди как да се ползват парите от еврофондовете, които ще се пренасочат за тези социални и икономически мерки.

По повод наближаващите Великденски празници Борисов каза, че не може да вземе решение за затваряне на църквите, но препоръча да се предприемат мерки хората да са по-раздалечени, да има навсякъде дезинфекция.

mediapool.bg