Кламер БГ - Новини: Руската ваксина срещу Covid-19 е несъвместима с алкохола в деня на поставянето

Руската ваксина срещу Covid-19 е несъвместима с алкохола в деня на поставянето

Коронавирус

|
Ср, 12 Авг 2020г. 16:25ч.
Руската ваксина срещу Covid-19 е несъвместима с алкохола в деня на поставянето

Употребата на алкохолни напитки в деня на поставянето на руската ваксина срещу коронавирус е забранено, понеже може да отслаби имунитета и действието на ваксината. Това заявява пред РИА "Новости" специалистът от руското Министерство на здравеопазването Евгений Брюн.

"Мисля, че всяко лекарствено средство, включително и ваксината срещу коронавирус, е несъвместимо с алкохола, тъй като на първо място той има токсичен ефект, води до отслабване на имунитета и отслабване на ваксината", казва специалистът.

Вчера руското здравно ведомство обяви, че е регистрирало първата в света ваксина срещу коронавирус.

Фармацевтични компании обаче заявиха, че форсирането на регистрацията на ваксината с цел да бъдат изпреварени изследователите от други страни е лишено от смисъл, тъй като няколко ваксини по света вече са в третата фаза на изпитанията с участието на десетки хиляди души. Регистрираната вчера ваксина не е стигнала до този стадий и е била изпробвана върху по-малко от 100 души.

"Ускорената регистрация няма да направи Русия лидер в тази надпревара, а само ще подложи на ненужна опасност крайните потребители на ваксината, граждани на Руската федерация", заявиха компаниите.

СЗО също се изказа твърде скептично за руското съобщение.

mediapool.bg