Кламер БГ - Новини: Румъния ще изисква отрицателен PCR тест за влизащите от България

Румъния ще изисква отрицателен PCR тест за влизащите от България

Коронавирус

|
Съб, 06 Март 2021г. 14:52ч.
Румъния ще изисква отрицателен PCR тест за влизащите от България

Считано от 21.00 ч. в събота България е включена в списъка с държави от така наречената "жълта зона"за пътуващите, от които се налагат ограничителни мерки при влизане в Румъния, съобщиха от нашето посолство в Букурещ.

Лицата, пристигащи от България, които представят отрицателен PCR тест за ковид, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт), подлежат на домашна карантина от 10 дни. Ако престоят е до три дни и са представили отрицателен PCR тест за ковид, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага.

Лицата, пристигащи от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни.

Отрицателният резултат от PCR теста може да бъде представен под формата на документ (на български и на английски език), на хартиен или електронен носител, като трябва да е издаден от оторизирана лаборатория и да съдържа идентификационните данни на тествания.

Не се изисква тест за деца на възраст до три години включително, както и за ваксинирани (и с втората доза) и преболедували COVID-19 през последните 90 дни.

Транзитно преминаващите през територията на Румъния лица, пристигащи от държави от т.нар. "жълта зона", включително България, не са посочени сред изключенията от изискването за представяне на отрицателен PCR тест.

mediapool.bg