Кламер БГ - Новини: Рекорден брой хора ще се нуждаят от хуманитарна помощ догодина заради коронавируса

Рекорден брой хора ще се нуждаят от хуманитарна помощ догодина заради коронавируса

Коронавирус

|
Вт, 01 Дек 2020г. 09:31ч.
Рекорден брой хора ще се нуждаят от хуманитарна помощ догодина заради коронавируса

Очаква се рекордните 235 милиона души да се нуждаят от хуманитарна помощ през 2021 г. заради пандемията от коронавирус. Това е с 40% повече от тази година, се посочва в прогноза на ООН, цитирана от ДПА.

"Богатият свят сега може да види светлината в края на тунела. Бедните страни не могат. Кризата с Covid-19 е потопила милиони хора в бедност и рязко е повишила нуждата от хуманитарна помощ", заяви шефът на отдела за хуманитарна помощ на ООН Марк Лоукок.

В допълнение към природните бедствия, конфликтите и климатичните промени пандемията поражда и затруднения с увеличаване на риска от крайна бедност и глад, съобщи агенцията на ООН за хуманитарна помощ.

Агенцията призова страните донори да отпуснат 35 милиарда долара за осигуряване догодина на храна, подслон и медицински грижи за 160 милиона души в 56 страни. Други организации като Червения кръст ще помагат на другите 75 милиона души.

За 2020 г. молбата на ООН за помощ беше в размер на близо 39 милиарда долара. Към края на ноември обаче е получена под половината от тази сума.

Прогнозната сума за 2021 г. е по-ниска, защото кампаниите на ООН за набиране на средства стават по-целенасочени и ефикасни, каза говорителят на Агенцията на ООН за хуманитарната помощ Йенс Лерке.

mediapool.bg