Кламер БГ - Новини: Реакцията на Covid-19 във Великобритания е "национален скандал"

Реакцията на Covid-19 във Великобритания е "национален скандал"

Коронавирус

|
Съб, 28 Март 2020г. 19:12ч.
Реакцията на Covid-19 във Великобритания е "национален скандал"

Ричард Хортън, главен редактор на медицинското списание Lancet, определи като "провал"

реакцията на британското правителство спрямо коронавирусната пандемия.

В събота той написа, че стратегията на кабинета сдържане – забавяне -смекчаване – изследване не е сработила. "Тя се провалил, отчасти защото министрите не последваха съвета на Световната здрава организация да се "тества, тества, тества" всеки подозрителен случай. Те не изолираха и не карантинираха. Те не проследиха контактите. Тези базисни принципи на общественото здраве и контрол над инфекциозните болести бяха игнорирани поради причини, които остават неясни", се казва в статията му.

"Обединеното кралство сега има нов план: Потискане-Предпазване-Лекуване-Облекчаване. Но този план, приет твърде късно в хода на епидемията, остави Националната здравна система напълно неподготвена за притока на тежко и критично болни пациенти, който скоро ще дойде", продължава Хортън.

Той е помолил здравните работници да споделят с него впечатленията си и те са стресиращи. "В момента е ужасяващо за персонала. Все още няма достъп до средства за лична защита или тестове", гласи първото цитирано мнение. По-нататък здравни работници казват, че все още няма основни насоки за действие и цари хаос; че болниците в Лондон са препълнени, че те се чувстват безпомощни, че е "тотална касапница" и усещането е, че "активно вредят на пациентите".

Ричард Хортън припомня, че Джени Харис, заместник на британския главен санитарен лекар, е заявила на 20 март, че страната има "напълно адекватно снабдяване" с лични предпазни средства, както и че проблемите с доставките са "изцяло решени".

Хортън казва, че всеки ден има случаи на лекари, които контактуват с пациенти с респираторни симптоми, но които не са защитени.

Друг проблем е, че пациенти с подозрения за Covid-19 се смесват с такива, които нямат Covid-19, казва главният редактор на Lancet и обобщава ситуацията като "национален скандал". Изданието е предупредило още в края на януари, че станата и здравната й система трябва да предприемат превантивни мерки и се подготвят за извънредна ситуация.

Към момента общият брой на случаите на коронавирус във Великобритания е 17 300, починалите са 1 021, а излекуваните – 151. Властите все още не предприели масово тестване и подозренията са, че броят на заразените е доста по-голям.

Доскоро британското правителство отказваше да въведе по-сериозни ограничения за възпиране

на пандемията. Мерките, които предприе след това, целят да забавят темпа на новите случаи на

Covid-19, след като научно изследване прогнозира, че броят на заболелите ще надхвърли броя на леглата в интензивните отделения и жертвите на пандемията във Великобритания може да стигнат 250 000.

В петък британският премиер Борис Джонсън и здравният му министър съобщиха, че имат коронавирус и са се самоизолирали, но ще продължат да ръководят дистанционно битката на страната с вируса. Главният медицински съветник на правителството също се самоизолира поради наличие на симптоми.

mediapool.bg