Кламер БГ - Новини: Проф. Костов за управлението на Covid-кризата: Мазохистите разкатаха майката на садистите

Проф. Костов за управлението на Covid-кризата: Мазохистите разкатаха майката на садистите

Коронавирус

|
Вт, 26 Ян 2021г. 19:33ч.
Проф. Костов за управлението на Covid-кризата: Мазохистите разкатаха майката на садистите

"Една година сме в състояние на болест заради изгубения комфорт в живота ни. В този смисъл освобождаването на мерките е добра стъпка. Но като лекар мисля, че моментът за либерализиране на мерките не е най-удачният", коментира известният пулмолог проф. Коста Костов във вторник пред БНР.

"След тази частична либерализация, която ще направим с отваряне на училища и фитнеси, след три-четири седмици ще имаме увеличаване на заболеваемостта. Това е така, защото младите прекарват заразата почти безсимптомно и ще заразяват хората около себе си, което неминуемо ще доведе до нова вълна, макар и не висока. Ако сега сме във вълнение 2 бала, в края на месеца вълната ще е 5 бала, а ако още повече либарилизираме мерките, може и да е 7 бала, което вече е бурно море", поясни той.

Според него "навлизането на различния щам, който е по-заразен, а и вероятно по-патогенен, ще усложни допълнително ситуацията".

По думите му, ако един човек се зарази в Англия и до два дни пътува в друга страна, той при влизане ще даде отрицателен тест. "Така че този щам няма как да бъде спрян, той вече е тук", каза д-р Костов.

Според него ограниченията трябва да се "удължат и месец февруари, за да излезем на зелено".

"Българинът има екстазен характер, ние сме с южна кръв, малко свобода води до голям екстаз. Онова, което провиждаме за заведенията, е идилично, утопично. На мен също ми липсва посещението на любимите ми места, но като лекар се страхувам, че либерализирането на ресторантите ще доведе до много по-тежка либерализация на поведението. А това е опасно... Малко вероятно е досегашните мерки срещу оригиналния щам да доведат до същия ефект при новия. Ние трябва да се отнесем много по-стриктно към индивидуалните и общо-социалните мерки, отколкото да освобождаваме напрежението и да отиваме към по-висока свобода", каза още д-р Костов.

Той предупреди, че все още сме далече от популационния имунитет.

Освен това отправи остри критики към плана и организацията на ваксинирането срещу Covid-19. Както е известно, България е на последно място в ЕС по темп на ваксинация:

"Ние сме на обичайното, логично очакваното последно място по ваксинация. Не може да се оправдаваме с обстоятелствата. Ние сме винаги на последно място в Европа по всякакви заболявания, по липса на превенция и как може да очакваме, че при ваксинацията ще сме по-добре? Това е въпрос на манталитет, на организация, на планиране, на прогноза... Въобще не се изненадвам. Ние сме на първо място само там, където другите са по-назад от нас - по брой клинични пътеки, по най-много болници в Европа спрямо населението. Обаче най-висока смъртност, най-ниска профилактика".

"Дори по-малки страни - вземете Хърватия - са по-добре от нас във ваксинацията. Нали пропорционално се разпределят ваксините? Нали има план според населението? Защо ние не напредваме? Няма да достигнем популационния имунитет още поне 10 години", заяви проф. Костов.

"Препоръчвам преорганизация на фазата на ваксинацията. Възрастните с придружаващи болести трябва да бъдат придвижени напред, защото сега, когато младите излязат навън по фитнеси и танци и се върнат при възрастните, нещата няма да бъдат никак добре за тях. Трябва матксимално бързо да се ваксинират хората над 65 години и особено същите с вторични и придружаващи болести, защото те именно ще пострадат най-много", смята проф. Костов.

"Вижте, не може да бъдем такива мазохисти спрямо собствения си народ. Не можем така мазохистично да приемаме всичко. Константин Павлов казваше така: "мазохистите разкатаха майката на садистите". В този момент ние се държим като мазохисти. Не разбираме, че вървим към лошо. И, ако не се стегнем, ако поне не пренаредим ваксинационната програма. Не може да очакваме в края на лятото, когато всички ще са придобили популазионен имунитет, ние тепърва да стартираме масовата имунизация и прочие. Има много счупени прозорци в сградата на здравната система и здравният министър трябва да ги оправи, иначе сградата ще остане съвсем без прозорци и ще рухне", предупреди проф. Костов.

"Надявам се след изборите да поправим прозорците на сградата", каза в заключение той.

mediapool.bg