Кламер БГ - Новини: Починалата от Covid-19 в САЩ българка отказвала да отиде в болница

Починалата от Covid-19 в САЩ българка отказвала да отиде в болница

Коронавирус

|
Пет, 27 Март 2020г. 00:37ч.
Починалата от Covid-19 в САЩ българка отказвала да отиде в болница

Българката Офелия Русева, която почина на 19 март в САЩ от усложнения, свързани с коронавируса Covid-19, е отказвала да отиде в болница, защото мислела, че става въпрос за обикновен грип и се притеснявала за цената на лечението си. Това разказва синът ѝ Людмил Велев, при когото тя е била на гости от ноември 2019 г. и който в момента е на легло в болница в Питсбърг с респираторни проблеми заради вируса.

78-годишната жена, която е била диригент в столичния читалищен хор "Арфа", и синът й, който е музикант, но работи и като шофьор за Lyft и Uber, се почувствали зле около 12 март, когато той спрял да ходи на работа.

Велев разказва за "Питсбърг Пост Газет", че майка му твърдяла, че просто е отпаднала и скоро ще се оправи. Двамата мислели, че са болни от грип, защото четиригодишната дъщеря на Велев Изабела била болна около 2 седмици преди това, но бързо се оправила. После за кратко симптоми на грип имала и съпругата му Кармен Бланко.

Така Русева била убедена, че има просто грип и ще се оправи. Дори и след като в последните два дни от живота си да спяла почти непрекъснато в дома на сина си в Грийнфийлд, тя настоявала да не викат лекар.

"Нямаше застраховка. Мислеше, че може би няма да може да плати сметката. А и понеже е чужденка, се притесняваше още повече", казва 43-годишният мъж пред местното издание.

Велев разказва, че на 16 март тя наистина изглеждала зле и смята, че тя го е подвела за реалното си здравословно състояние. По думите му два дни по-късно тя изглеждала малко по-добре, но ден по-късно поискала помощ да слезе по стълбите от горния етаж. Съпругата му казала, че майка му си мърмори нещо и изглежда дезориентирана. Русева бързо изпаднала в безсъзнание и синът й се обадил на 911.

Осем минути убеждавал оператора от спешния телефон, че майка му наистина е зле. Линейката дошла след 25 минути, като през това време сърцето на майка му спряло и той ѝ правил изкуствено дишане и сърдечен масаж.

"Дойдоха в защитни костюми и направиха за 40 минути всичко, което могат. Но тя си беше отишла", разказва Велев пред изданието.

Велев научил, че Офелия Русева има Covid-19, чак след като ѝ е направен тест след смъртта й. Официалната причина за смъртта ѝ е синдром на остра дихателна недостатъчност, предизвикан от коронавируса. Тя планирала да се прибере в България през май.

Изданието посочва, че жената е говорела руски, френски, немски и английски език, които упражнявала по време на пътуванията си в различни държави.

Обичала да се разхожда и да разговаря с хората, обяснява синът й.

Велев пристигнал в Питсбърг през 2001 г., за да учи в музикален университет, където среща съпругата си Кармен, която е от Венецуела. Двамата се женят през 2007 г., а през 2015 г. стават американски граждани. След завършването си Велев работи в местен симфоничен оркестър, където свири на обой. След като се ражда дъщеря им преди четири години той започва да работи и като шофьор за Uber и Lyft, за да изкарва повече пари за семейството си.

Тъй като в момента Велев е в болница със затруднено дишане, трябва да се изчака с погребението на Офелия Русева.

Приятел на семейството вече е започнал да набира средства в тяхна помощ и до момента има осигурени близо 5000 долара, допълват от "Питсбърг Пост Газет".

mediapool.bg