Кламер БГ - Новини: Пандемията в Европа: Втората вълна нараства, мерките се затягат

Пандемията в Европа: Втората вълна нараства, мерките се затягат

Коронавирус

|
Пет, 23 Окт 2020г. 15:45ч.
Пандемията в Европа: Втората вълна нараства, мерките се затягат

Франция обхвана вчера с вечерен час две трети от населението си, а белгийският външен министър беше настанена в интензивно отделение с Covid-19, докато втората вълна на коронавируса бушува в Европа, предаде Ройтерс.

Обявеният миналата седмица от френския премиер Жан Кастекс вечерен час за Париж и още осем града, ще се разшири в още 38 департамента, обхващайки 46 милиона от 67-милионното население. Хората са задължени да не напускат домовете си между 21 часа и 6 часа.

Малко след като Кастекс обяви тези мерки, френските здравни власти съобщиха за рекордните 41 622 потвърдени случаи, с които общият им брой достигна 999 043. Агенцията за обществено здраве на страната съобщи и за 165 нови смъртни случая, свързани с коронавируса.

По данни на Ройтерс в сряда е регистриран най-големият ръст на нови случаи в рамките на денонощие в световен мащаб - 422 835.

В Испания, която тези дни стана първата европейска държава, преминала прага от 1 милион случаи, здравният министър Салвадор Иля каза, че сега епидемията е "извън контрол" в много региони.

Правителството на испанската автономна област Валенсия реши да въведе в региона вечерен час за справяне с пандемията, съобщи ръководителят на регионалното правителство Ксимо Пуч. Той е наредил да се подготви разпореждане за ограничаване на придвижването на жителите в нощните часове (от 0 часа до 6 ч.) на територията на цялата област. Въвеждането на вечерен час трябва да бъде утвърдено от висшия съд на Валенсия. Пуч се надява тази мярка да влезе в сила в най-скоро време и да действа до 9 декември.

Централното испанско правителство по-рано обяви, че е готово да разгледа такава мярка, ако автономните власти я поискат. Правителството в Мадрид изтъква, че въвеждането на вечерен час изисква и въвеждане на режим на повишена готовност.

В средата на март в Испания беше обявен режим на повишена готовност. Този режим беше в сила до 21 юни. След облекчаване на мерките скоростта на разпространение на заразата стремително се увеличи. Това накара автономните власти да въвеждат по-строги мерки.

Германия, която за пръв път регистрира над 10 000 случаи за ден, издаде предупреждения да не се пътува в Швейцария, Ирландия, Полша, по-голямата част от Австрия и италиански региони, включващи Рим.

Италия регистрира вчера 16 079 нови случая на коронавирус през последното денонощие - най-големия дневен брой от началото на разпространението на заразата в страната, предаде Ройтерс, като се позова на здравното министерство. Днешната бройка надхвърля поставения ден по-рано рекорд от 15 199 заразявания.

Министерството също така съобщи за още 136 починали - повече от 127-те предишния ден. Тези бройки обаче са доста под регистрираните по време на пика на пандемията в Италия през март и април, когато за денонощие имаше по над 900 смъртни случая. Досега в страната от Covid-19 са починали 36 968 души, а регистрираните заразявания са 465 726.

Разпространението на вируса намаля през лятото, но се засили през последните седмици. Сега случаите са по-равномерно разпределени из Италия, отколкото при първата вълна на заразата, но отново най-тежко засегната е област Ломбардия.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, над 5,3 милиона души на стария континент са се заразили с Covid-19, а повече от 204 000 са починали. За сравнение - случаите в САЩ са 8,3 милиона, а в Индия - 7,7 милиона.

Белгийският външен министър Софи Уилмес вчера беше приведена в интензивно отделение, ден след като германският здравен министър Йенс Шпан даде положителна проба.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви снощи нови мерки, насочени към сдържане на рекордния скок в коронавирусните инфекции, съобщават гръцките медии. Използването на маски на открито сега става задължително, каза Мицотакис в телевизионно обръщение.

Междувременно властите ще наложат вечерен час от 00:30 ч. до 5:00 ч. в региони, които принадлежат към нива на риск три и четири по четиристепенната система.

Новите мерки ще влязат в сила в събота в 6 часа сутринта. Те ще обхванат Атина, Солун и други райони.

Здравните власти обявиха 882 нови случая на коронавирус в четвъртък, както и 15 нови смъртни случая.

През последните 24 часа в Румъния бяха регистрирани рекордните 5028 нови случая на коронавирусна инфекция при направени 35 351 теста, съобщи телевизия Диджи24. Рекорден е броят на пациентите, които получават лечение в интензивни отделения - 782 души.

От началото на пандемията в Румъния са потвърдени 201 032 случая на коронавирус, а 144 429 пациенти са обявени за излекувани. Още 82 болни са починали през последното денонощие, с което броят на жертвите достигна 6245 души.

Още един окръг влезе в т.нар. "червен сценарий", след като нивото на заболеваемост превиши 3 души на 1000 жители за последните 14 дни. Така окръг Харгита се присъедини към окръзите Алба и Клуж и столицата Букурещ, където бяха въведени допълнителни ограничителни мерки, а учениците преминаха изцяло към онлайн обучение.

За последните 24 часа в Хърватия са регистрирани 1867 нови случая на зараза с коронавирус, седем души са починали, съобщи информационният сайт Индекс. Тествани са 7313 души. Само в Загреб случаите са 580. Активните случаи в Хърватия са 8394.

В Словения новозаразените за последното денонощие са 1656 души и са починали трима, с което общият брой на жертвите в страната достигна 214. Хоспитализирани са общо 394 пациенти, 67 от които са в интензивни отделения.

В Словения са забранени всякакви публични събирания, включително сватби и религиозни обреди, студентите и учениците от средните училища преминаха на дистанционно обучение, забранена е работата на ресторанти и барове, носенето на маски е задължително навсякъде, а от 21 до 6 часа е в сила полицейски час. Премиерът Янез Янша обяви, че нов пакет мерки ще влезе в сила от 24 октомври

Полша ще затвори ресторантите и баровете за две седмици и ще забрани събирането на повече от петима души с цел социални контакти, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, след като страната регистрира нов рекорден брой заразени с коронавирус - 13 632 нови случая. Учениците от 4 до 8 клас ще преминат в режим на дистанционно обучение. Цяла Полша става червена зона, съобщи полската агенция ПАП.

"Действията ни трябва да са по-решителни. Притеснява ни скоростта, с която се разпространява заразата", изтъкна Моравецки. Той призова хората на възраст над 70 години да си стоят у дома, въпреки че не е издадена заповед за поставяне на по-възрастните хора под карантина.

През последните 24 часа в Русия са открити 17 340 заразени с новия коронавирус - рекорден дневен прираст от началото на пандемията. Общият им брой е нараснал на 1 480 646, съобщи оперативният щаб за борба с инфекцията.

По изчисления на ТАСС броят на инфектираните в Русия е надхвърлил 1 процент от населението на федерацията. Активните случаи в страната са общо 335 870.

В Москва са открити за денонощие нови 5478 случая - максимум от 11 май, в Санкт Петербург - 710, максимум от началото на пандемията.

Броят на смъртните случаи в страната, свързани с коронавируса, се е увеличил през последното денонощие с 283. Жертвите в Русия са общо 25 525. Условната смъртност е 1,72 на сто.

Украйна регистрира рекорден брой заразени с коронавирус за денонощие - 7517, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 330 396, съобщи Ройтерс, като се позовава на Съвета за национална сигурност на страната. През изминалото денонощие са регистрирани нови 121 смъртни случая, свързани с коронавируса. В сряда те достигнаха рекордните 141.

Украйна съобщава за над 5000 нови случая на коронавирус почти всеки ден от началото на октомври. Взривът на заразата накара правителството да удължи срока на карантинните мерки до края на година.

mediapool.bg