Кламер БГ - Новини: Пандемията: 5 милиона заразени в САЩ; 100 дни без нови случаи в Нова Зеландия

Пандемията: 5 милиона заразени в САЩ; 100 дни без нови случаи в Нова Зеландия

Коронавирус

|
Нед, 09 Авг 2020г. 18:11ч.
Пандемията: 5 милиона заразени в САЩ; 100 дни без нови случаи в Нова Зеландия

Броят на заразените с новия коронавирус в САЩ надхвърли днес по официални данни 5 милиона. Това сочат изчисленията на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес. Като абсолютни стойности първата световна икономическа сила е най-силно пострадалата от пандемията страна с над 162 000 смъртни случая.

Представители на здравните власти обаче смятат, че имайки предвид ограниченото тестване и големия брой на леко прекарани инфекции, за които не е било съобщено или които не са били признати за свързани с коронавируса, реалният брой на заразените е около десет пъти по-голям, отбелязва Асошиейтед прес.

С цел да облекчи за милиони американци последиците от кризата президентът Доналд Тръмп подписа вчера укази за подпомагане на икономиката, изпълнявайки заплахата си да действа еднолично, ако Конгресът не одобри съответния законопроект.

"Не биваше да стигаме дотам. Никоя друга страна не бе ударена толкова силно като нас", заяви демократът Джо Байдън и разкритикува бездействието на Тръмп, срещу когото ще се изправи на президентските избори през ноември: "Той не си свърши работата".

От края на юни САЩ регистрират все повече инфектирани, но въпреки това в много щати новата учебна година вече започна с присъствени занятия, дори в региони, където коронавирусът все още активно циркулира. И след появата на нови случаи сред учениците на места пак бе въведена карантина.

Кривата на смъртността също тръгна нагоре и от две седмици редовно се съобщава за над 1000 починали дневно. Не се сбъднаха обаче опасения на експерти за експлозивен ръст на смъртните случаи, отбелязва АФП.

Броят на жертвите на новия коронавирус в Бразилия се е увеличил за денонощие с 905 души и вече е 100 477, сочат данни, публикувани снощи от министерството на здравеопазването.

Новите случаи на зараза по последни данни са 49 970, с които достигнаха общо 3 012 412. Министерството съобщи, че около 70 процента от заразените са оздравели, а 817 642 бразилци са активни носители на вируса.

През последната седмица са регистрирани 304 535 нови случаи, което е понижение в сравнение с втората половина на юли. Броят на смъртните случаи през последните 11 седмици е около 1000 души дневно.

Бразилия е на второ място в света по брой на заразените и починалите след САЩ.

Русия съобщи днес за 5189 нови случаи на коронавируса, с което общият им брой в страната стана 887 536 - четвъртият най-голям в света, предаде Ройтерс. Националният оперативен щаб съобщи, че 77 души са починали през последните 24 часа, с което общият брой на смъртните случаи достигна 14 931 по официални данни.

Нова Зеландия отбеляза 100 дни без вътрешно разпространение на коронавируса, съобщиха днес здравните власти, цитирани от ДПА.

Генералният директор в здравното ведомство Ашли Блумфийлд каза, че това си струва да бъде отпразнувано, но предупреди сънародниците си да не изпадат в самодоволство. В изявление Блумфийлд посочи, че всички трябва да останат в готовност да ликвидират всеки бъдещ случай на Covid-19 в Нова Зеландия.

Всеки един от 5-милионния отбор на страната има роля в това, отбеляза Блумфийлд.

В момента в Нова Зеландия има 23 активни случаи. Всички те са открити на границата, а лицата с положителни проби са в карантинни центрове. Първият привнесен случай беше регистриран на 26 февруари, а последният случай на вътрешно предадена зараза беше установен на 1 май.

На 19 март Нова Зеландия затвори границите си за чужденци. На 25 март беше въведена национална карантина. Пет седмици по-късно страната започна бавно да отменя ограниченията. Днес затворени остават само границите.

Нова Зеландия има общо 1569 потвърдени случаи и 22-ма починали.

mediapool.bg