Кламер БГ - Новини: Оксфордската ваксина може да е достъпна до края на годината

Оксфордската ваксина може да е достъпна до края на годината

Коронавирус

|
Вт, 21 Юли 2020г. 14:16ч.
Оксфордската ваксина може да е достъпна до края на годината

Потенциалната ваксина срещу Covid-19 на Оксфордския университет може да бъде пусната до края на годината, но не е сигурно, че това ще се случи, заяви във вторник водещият разработчик на ваксината, съобщава Ройтерс.

Експерименталната ваксина, която е лицензирана от АстраЗенека (AstraZeneca), води до имунен отговор при клинични проучвания в ранен стадий, показаха данните, оповестени в понеделник, което запазва надеждите, че ваксината ще влезе в употреба до края на годината.

Целта ваксината да бъде достъпна в края на годината е постижима, но няма абсолютно никаква сигурност за това, тъй като е необходимо да се изпълнят три условия: ваксината да покаже, че работи при изпитванията в късен етап, да се произведат големи количества и регулаторите бързо да се съгласят да я лицензират за спешна употреба, каза Сара Гилбърт от екипа, разработващ ваксината, пред BBC Radio.

От Оксфордския университет смятат, че може да има произведени милион дози до септември.

Въпреки че сделката с АстраЗенека е осигурила производствен капацитет, по-ниското разпространение на новия коронавирус във Великобритания усложнява процеса на доказване на ефикасността на ваксината.

Късни изпитания са в ход в Бразилия и Южна Африка и предстои да започнат в САЩ.

"Ключово е да имаме достатъчно хора, изложени на вируса, които са били ваксинирани, което ни позволява да имаме реална преценка дали ваксината предотвратява заболяването и е безопасна", коментира Джон Бел от Оксфордския университет пред BBC.

"Надяваме се, особено предвид ниските проценти на инциденти във Великобритания, че хората от изпитванията в Бразилия и Южна Африка, в крайна сметка ще могат да ни предоставят данните."

Кандидатът за ваксина срещу Covid-19, разработен съвместно от Оксфордския университет и фармацевтичната компания АстраЗенека, произвежда желания имунен отговор и е безопасен за хората, показаха предварителни изследвания, публикувани в понеделник.

Кандидатът за ваксина срещу Covid-19 на Оксфордския университет и АстраЗенека произвежда антитела и Т-клетъчни отговори.

mediapool.bg