Кламер БГ - Новини: Облекчения на ограниченията за ваксинираните американци

Облекчения на ограниченията за ваксинираните американци

Коронавирус

|
Вт, 09 Март 2021г. 11:46ч.
Облекчения на ограниченията за ваксинираните американци

Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че хората, които са получили последната си доза ваксина преди повече от две седмици може да се срещат на закрито с неваксинирани членове на едно домакинство с нисък риск от сериозно заболяване, без да носят маски, нито да спазват физическо разстояние, пише в. "Вашингтон пост".

Същото важи за ваксинирани хора при събирания с хора, които са с нисък риск от тежко заболяване, например ваксинирани баби и дядовци, които да посещават здрави деца и внуци.

Така много ваксинирани баби и дядовци ще могат да посетят живеещи наблизо свои неваксинирани деца и внуци за пръв път от една година. В насоките обаче продължава да се препоръчва избягване на пътуванията на големи разстояния, пише изданието.

Също така изцяло ваксинираните хора може да се събират на закрито с други, които също са изцяло ваксинирани, без да им се налага да се карантинират или да се тестват след излагане на новия коронавирус, стига да нямат симптоми.

За тези, които са се справили с хаотичното разпределение на ваксините, петте страници насоки дават нещо като график за възобновяване на някои аспекти от всекидневието, които са били преустановени повече от година. Те идват в момент, когато отделни щати започнаха да отварят наново търговските си обекти, а правителствени и здравни служители се стараят да ваксинират хората колкото се може по-бързо, за да изпреварят силно заразни варианти на вируса, които са навлезли в почти всеки щат, отбелязва "Вашингтон пост".

С намаляването на новозаразените и смъртните случаи в цялата страна някои щатски власти бързат да отворят търговските обекти и училищата и отменят задължителното носене на маски. Новите препоръки имат за цел да насочат американците по един по-предпазлив път с ясни граници за безопасно поведение, като същевременно отчитат, че по-голямата част от страната остава уязвима и на много научни въпроси все още не е даден отговор, пише в. "Ню Йорк таймс".

В четвъртък президентът Байдън ще направи първото си телевизионно обръщение в най-гледаното време, като ще отбележи първата годишнина от избухването на пандемията и ще изтъкне ролята, която ще играят американците във връщането на страната към нормалния начин на живот, каза говорителката на Белия дом Джен Саки.

Към вчерашна дата 60 милиона американци са получили поне една доза от ваксина, в това число около 31,5 милиона души, които са изцяло ваксинирани било с еднократната ваксина на Johnson & Johnson, било с двете дози на Pfizer/BioNtech и Moderna. Средно на ден се поставят по около 2,17 милиона дози ваксини, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Под 1000 починали за първи път от ноември

За първи път от почти три месеца и половина САЩ отчитат по-малко от 1000 починали от Covid-19 за денонощие, според данни на университета "Джонс Хопкинс", който е референтен по въпроса, предаде Франс прес.

За 24 часа починалите с коронавирус в страната са 749, което е доста далеч от пика на 4473 починали само за един ден на 12 януари. За последно прагът под 1000 починали бе преминат на 29 ноември, когато за денонощие починаха 822 души.

Забавянето на епидемията в САЩ продължава. Нивото на зараза и на смърт в резултат на заразата е сходно с това отпреди Хелоуин, Деня на Благодарността и други празници в края на годината, превърнали се в синоним на пътувания и големи семейни събирания и съответно и на засилено разпространение на вируса.

За президента Джо Байдън спадът под прага от 1000 починали с коронавируса на ден е втората добра новина в последните дни, след тази, че неговият възстановителен план на стойност 1,9 трилиона долара бе одобрен в Сената на Конгреса.

mediapool.bg