Кламер БГ - Новини: "Нула": Новият слоган на Китай в пропагандата му за лидерство срещу коронавируса

"Нула": Новият слоган на Китай в пропагандата му за лидерство срещу коронавируса

Коронавирус

|
Съб, 28 Март 2020г. 19:12ч.
"Нула": Новият слоган на Китай в пропагандата му за лидерство срещу коронавируса

Президентът на Китай Си Цзинпин има нов слоган: "Нула" - целта му да редуцира до нула броя на случаите на новия коронавирус. На 18 март Китай отбеляза обрат в "народната война" срещу вируса, съобщавайки, че за пръв път от три месеца насам няма новозаразени с Covid-19 в централната провинция Хубей, където над 60 милиона души са затворени в домовете си като мярка за възпиране на смъртоносния вирус.

Предизвиканото от новия патоген респираторно заболяване за пръв бе засечено през декември в Ухан, столицата на Хубей, след което бързо се разпространи по света и към 28 март вече зарази 602 262 души и погуби 27 889.

От март месец обаче център на пандемията стана Европа, докато в Китай явно е под контрол – 5000 пациенти там все още се лекуват, а по официални данни малкото нови случаи на коронавирус са внесени отвън.

Вярна ли е статистиката

Китайското правителство се надява скоро да обяви, че страната се е избавила от вируса. Някои обстоятелства обаче поставят под съмнение правдоподобността на статистиката, пише германският в. "Франкфуртер рундшау".

Премиерът на Китай Ли Къцян призова в понеделник местните управители да не "крият" новите случаи на коронавирус, само и само да запазят нулева статистика. Но вероятно точно това се случва.

Относителното критичното китайско списание Caixin съобщи, че в Ухан както и преди се появяват по няколко нови случая на Covid-19, протичащи безсимптомно – тоест, хората дават положителни проби, но нямат симптоми. Тези случаи статистката не отчита. Един от последните случаи е лекар, който се е заразил именно от болен, който не е имал симптоми.

В повечето страни статистиката включва всички хора с положителен резултат от теста за вируса. В страните с недостатъчен обем на тестването най-често се отчитат само тежките случаи. Каква роля имат заразените, които нямат симптоми, засега не е особено ясно.

Англоезичното китайско издание South China Morning Post съобщи, че около две трети от хората с положителни проби нямат симптоми или те се появяват със закъснение. От тях 43 хиляди човека са били под карантина до края на февруари. Данните са от закрити правителствени документи, твърди източник на изданието.

Китай реагира гневно на карикатура в датски вестник, изобразяваща звездите от китайския флаг като коронавируси

Превъзходството на "системата с китайски характеристики"

От началото на март, когато Китай успя да сложи под контрол вируса, докато той вече бе плъзнал в други страни, позицията на Пекин става все по-агресивна, коментира Юн Сон от вашингтонския аналитичен център Stimson Center.

Правителството в Пекин целенасочено се опитва да докаже превъзходството на собствената си система за сметка на проблемите в други райони на смета.

Китайските власти, които бяха критикувани за това, че в началото прикриваха епидемията, сега се хвалят със своя успех. Изтъкват безпрецедентните мерки, помогнали за овладяване на епидемията в страната и се опитват да позиционират Китай като водеща глобална сила в борбата с коронавируса, докато в същото време водят ожесточена война на думи със САЩ.

Още преди да се забави местното разпространение на вируса в Китай, силно контролираните от правителството държавни медии внушават една и съща и теза: превъзходството на т.нар. "система с китайски характеристики" в борбата с пандемията, предаде телевизионният канал Ал Джазира.

Телевизионни водещи и репортери от онлайн медии в Китай оценяват високо централното ръководство за това, че е приложило немислими за другите страни мерки, за да възпре ограничението на вируса, включително чрез национална карантина, използване на масово наблюдение и следене за случаите на зараза, в резултат на което втората по големина световна икономика почти замря.

"Глобален лидер срещу коронавируса"

От известно време китайките медии пренасочиха вниманието си към друга тема – усилията на Китай да изпраща лекари и медицински материали в страни, които са най-поразени от коронавируса, специално Италия и Иран, обявявайки се за световен лидер в битката срещу вируса.

Китай изпрати самолети с медицинско оборудване, включително така търсените маски, респиратори и друга защитна екипировка в най-засегнатите от Covid-19 страни в Европа, Близкия Изток и други места.

Официалната държавна телевизия CCTV продължително излъчва видеа, показващи как китайските медици пристигат в северноиталинското градче Бергамо и в иранската столица Техеран.

CGTN - международната версия на телевизионния канал CCTV, и притежавания от държавата англоезичен таблоид Global Times, са двата основни медийни канала, чрез които в чужбина се пропагандират "щедростта" и "лидерството" на Китай по време на пандемията.

Държавните медии освен това отразяват нашироко позитивните оценки за Китай от други световни лидери – например от сръбския президент Александър Вучич, официални лица от Венецуела и Филипините – основните, които аплодират подкрепата и лидерството на Китай.

Отклоняване на вътрешния гняв

Правейки всичко това, Пекин се опитва да отклони вътрешното и международното внимание от стаения гняв в страната към централното правителство, задето първоначално прикриваше епидемията и така според мнозина отвори пътя за бързо разпространение на вируса.

Китай се стреми да избегне вината и отговорността за ролята си за разпространението на вируса, коментират анализатори. Потискайки информацията за вируса и позволявайки той да се разпръсне безконтролно в решаващите първи дни и седмици, режимът застраши над сто държави и територии, които сега трябва да се справят с опустошителните последствия от пандемията.

За да обезпечи пълен контрол над пропагандната машина, миналата седмица Китай изгони десетки американски журналисти, работещи за "Уолстрийт джърнал", "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост". Това влоши допълнително и без това напрегнатите заради търговската война отношения между САЩ и Китай.

От началото на март китайски официални лица и държавни медии тиражират идеята, че новият коронавирус може би е тръгнал от другаде – по-точно от САЩ.

Чжао Лидзян, говорител в китайското външно министерство, бе особено усърден в огласяването на тази версия.

"Може би армията на САЩ е била тази, която е донесла епидемията в Ухан", написа той в Тиутър: "Бъдете прозрачни! Публикувайте данните си! САЩ ни дължат обяснение!"

Независимо от липсата на каквито и да е доказателства за това конспиративно твърдение, китайският дипломат продължи с обвиненията към Вашингтон.

Из китайския силно контролиран интернет масово се разпространяват тези, че вирусът не е дошъл от Китай, а САЩ са го пренесли в Китай като биологично оръжие.

Държавни медии призовават да се "разследва" ролята на САЩ за избухването на заразата от коронавирус.

Това допълнително разгневи Америка, чийто президент Доналд Тръмп и държавният му секретар настояват Covid-19 да се нарича "вирусът от Ухан" или "китайски вирус".

В по-общ план, обаче, потискането на свободата на информация в Китай и изопачаването на истината, вече не са просто абстрактен проблем за международната общност. Те са заплаха за общественото здраве по света – въпрос на живот и смърт.

mediapool.bg