Кламер БГ - Новини: Носенето на маска става задължително (обновена)

Носенето на маска става задължително (обновена)

Коронавирус

|
Пон, 30 Март 2020г. 20:52ч.
Носенето на маска става задължително (обновена)

Всички хора са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Това гласи най-новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

В заповедта на здравния министър няма уточнения за това каква да бъде защитната маска, т.е. не е задължително тя да е хирургична и да се купува от аптека, а може и да е текстилна. В момента маските са дефицитна стока в аптеките и са доста скъпи.

Бърза проверка показа, че многократни маски се продават по 15 лева, а еднократните са по 1.60 за брой. Маските с най-висока степен на защита от тип FFP3 струват 34 лева.

Ако хората не носят маски и нарушават заповедта на министъра, глобата ще е 5000 лева, каквито са санкциите и за други ограничения, въведени от Ананиев. Същата глоба важи за разходките в парка и събирането на повече от двама души на открито съгласно чл. 209 а от Закона за здравето, който бе променен със Закона за извънредното положение.

От ненужни до задължителни – обратът в позицията на властите

Мярката е изненадваща, тъй като досега препоръките на здравните власти и щаба бяха само болните хора да носят маски, за да не разпространяват при кихане и кашляне аерозол, в който има вируси. Председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски дори многократно е отричал необходимостта здравите хора да носят маски, тъй като създават илюзорно чувство, че са защитени. Дори на сутрешния си брифинг на въпрос на журналист относно препоръката на Чехия до САЩ, че носенето на маски ограничава разпространението на вируса, Мутафчийски заяви, че "всеки има нужда от добри новини, дори да не са верни".

В последните седмици обаче зачестяват съобщенията, че именно повсеместното носене на маски в Китай е допринесло да се ограничи разпространението на заразата.

"Предпазните маски пазят тези хора, които са болни, да не заразяват останалите. Когато здравите хора носят маски, получават едно фалшиво успокоение, че правят нещо за себе си. Ако им дава спокойствие, да ги носят, но едва ли ще ги защитят в пълна степен", каза Мутафчийски на 22 март.

На фона на кризисната ситуация и дефицита на маски, премиерът Бойко Борисов възложи производството им на български фирми и при инспекциите му на място на няколко пъти имаше възможност да демонстрира как не се носи и слага защитна маска по правилата.

В края на миналата седмица българското правителство поръча 1.1 млн. маски от Китай за 1.4 млн. евро заедно с респираторни апарати. За тях беше съобщено, че Борисов е осигурил транспорт и се очаквва да пристигнат до 2-3 седмици.

SMS декларации за излизане

Междувременно властта започна да намеква и за следваща стъпка в ограниченията – излизане само с декларации, като в понеделник тази идея еволюира до предложението за sms деклариране за напускане на дома, както е в Гърция.

Излизането от вкъщи може да се обявява с SMS, подобно на системата за плащане на синя и зелена зона, обяви в понеделник сутринта проф. Венцислав Мутафчийски.

В Гърция се използва декларация или SMS за отиване на работа, при излизане до аптека или лекар, до магазин и за разхождане на куче. Глобата за неспазване на ограниченията е 150 евро.

"Дано не се налага да затягаме мерките", коментира по-късно премиерът Бойко Борисов. "Хората вече са много дисциплинирани. С изключение на вас, журналистите, които продължавате да се струпвате, а не е редно. Проблемът е, когато е топло времето и е събота и неделя. Тогава все едно се крият от някой и искат да излязат навън. Това не е да надхитриш някого. Този, който победи или надхитри, може да зарази или да умре. Това не е игра с управляващите, с властта или полицията на улицата: минах без декларация и съм голяма работа", каза Борисов.

mediapool.bg