Кламер БГ - Новини: Новите случаи на Covid-19 отново са повече от оздравелите

Новите случаи на Covid-19 отново са повече от оздравелите

Коронавирус

|
Нед, 31 Май 2020г. 10:25ч.
Новите случаи на Covid-19 отново са повече от оздравелите

През изминалото денонощие в България са установени 14 нови случаи на зараза с коронавирус при извършени 506 теста. Така досега от началото на епидемията общият брой на заразените става 2513, съобщиха в неделя от Националния оперативен щаб.

За първи път от няколко дни насам се нарушава тенденцията дневният брой на заразените да е по-малък от броя на оздравелите пациенти, които за изминалото денонощие са 10.

Активните области на заразата в страната са 7. Трима от новозаразените са в София (и тримата са амбулаторни), четирима в Сливен, по двама в Разград и Ямбол, по един – в Благоевград, Видин и Пазарджик.

Сред заразените има и едно дете на 4 години от Сливен. То е член на семейството на заразена лекарка от града. В събота е установено още едно медицинско лице носител на вируса – стоматолог от София.

Излекуваните 10 пациенти са от София (2), Хасково (5), Ямбол (2) и Плевен (1).

Починала е една жена на 64 години от Сливен с придружаващо заболяване диабет.

В момента в болници в България се намират 161 пациенти с коронавирус, като 17 от тях са в интензивни отделения.

Доц. Георги Попов: Стабилно отиваме към епидемичната опашка

"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза пред БНР в неделя доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб.

По думите му ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, но "стабилно отиваме към епидемичната опашка". "Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не беше толкова силен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай", посочи той.

Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва, каза доц. Георги Попов, позовавайки се на констатации на италиански учени. Той отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.

Според доц. Попов вече е разбит митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от Covid-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.

Лекарят изказа съмнение скоро да бъде създадена ваксина срещу коронавируса в кратко време, но изказа оптимизъм, че може и да няма нужда от тази ваксина.

mediapool.bg