Кламер БГ - Новини: Нови антирекорди на пандемията в Европа

Нови антирекорди на пандемията в Европа

Коронавирус

|
Нед, 25 Окт 2020г. 16:53ч.
Нови антирекорди на пандемията в Европа

Епидемичната обстановка във Франция продължава да се влошава. За последните 24 часа са били регистрирани 45 422 нови инфекции с коронавирус - нов дневен рекорд, съобщи Франс прес. Броят на новозаразените е с 3390 повече от петък, когато Франция прескочи прага от 1 милион случая на коронавирус от началото на епидемията.

Броят на потвърдените случая на коронавирус в страната вече надхвърли 1 милион и доближава 1,1 милиона (1 086 497). Франция е едва седмата държава в света, преминала този праг, и втората в Европейския съюз след Испания.

Положителните тестове вчера са били 16 процента от всички направени за деня, а в началото на септември този дял е бил само 4,5 на сто.

Най-малко 34 646 души са починали от усложнения, в следствие от Covid-19, в това число 138 през последното денонощие. Близо 2500 души са в реанимация (59 повече от ден по-рано). В момента Франция има капацитет от 5800 легла в реанимация.

Националното събрание, долната камара на френския парламент, прие снощи на първо четене законопроект за удължаване на извънредното положение в страната заради коронавируса до 16 февруари. Законопроектът ще бъде гласуван от Сената в сряда, преди да бъде одобрен окончателно от Националното събрание, както се очаква, в началото на следващия месец.

Извънредното положение във Франция бе възстановено с указ преди седмица. За да бъде удължена мярката с повече от един месец обаче, е необходимо тя да бъде облечена в закон, отбелязва АФП.

В цяла Испания от днес ще бъде въведено извънредно положение заради влошаването на ситуацията с разпространението на новия коронавирус, обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Франс прес.

Санчес, който направи телевизионно обръщение след извънредно заседание на правителството, каза, че мярката ще остане в сила до началото на май. В цялата страна с изключение на Канарските острови през нощта ще има полицейски час от 23 ч. до 6 ч.

"Ситуацията, през която преминаваме, е екстремна. Реалността е, че Европа и Испания са залети от втора вълна на пандемията", подчерта Санчес.

В сряда Испания стана първата държава от Европейския съюз, преминала прага от 1 милион регистрирани заразени с коронавируса. Броят на починалите в страната доближава 35 хиляди.

Днес премиерът на Италия Джузепе Конте разпореди да се въведат допълнителни ограничения в страната с цел да се овладее разпространението на новия коронавирус, предаде АНСА.

От 26 октомври до 24 ноември в страната затварят врати спортните зали, обществените басейни, игралните зали, киносалоните, театрите и спа центровете. Освен това всички обекти за обществено хранене - барове, ресторанти и кафенета ще работят до 18 часа. Правителство иска 2 милиарда евро, които планира да изплати като компенсации на засегнатите заведения.

На една маса могат вече да седнат четири, а не шест души, както бе досега. Изключения ще се правят, когато посетителите са членове на едно семейство и живеят заедно. След 18 часа ресторантите могат само да доставят храна по домовете. Това ограничение не се отнася за крайпътните заведение за хранене.

Конте съветва и да се намалят до необходимия минимум придвижванията на гражданите.

Засега не се въвежда комендантски час на цялата територия на страната, но той вече действа в редица области, сред които е и столичната Лацио. В нея е забранено да се излиза след 23 часа, освен ако няма спешна необходимост.

Остават без промяна досега въведените мерки като носенето на маска навсякъде, меренето на телесната температура, самоизолацията при заразяване или контакт със заразен. Засега училищата остават отворени, макар че в много горни класове обучението преминава в онлайн режим. В университетите е въведено дистанционно обучение.

В Италия от началото на октомври всеки ден се регистрират максимални увеличения за денонощие на далите положителна проба за Ковид-19. На 23 октомври този показател превиши 19 000. От началото на пандемията броят на заразените с новия коронавирус е над половин милион, от които над 250 000 са излекувани, а над 37 000 са починали от усложнения от инфекцията.

Великобритания съобщи снощи за над 23 хиляди нови случая на коронавирус през последното денонощие - вторият най-висок брой от началото на пандемията. Рекордът от 26 600 новозаразени датира от сряда. Регистрираните случаи във Великобритания надхвърлиха 854 хиляди.

174 човека са починали в страната за изминалите 24 часа от усложнения, предизвикани от коронавируса. Общият брой на смъртните случаи във Великобритания, която е на първо място в мрачната статистика в Европа, достигна 44 745.

През последния месец средното равнище на новозаразените за денонощие се увеличи пет пъти - от 4 хиляди до 20 хиляди. На 12 октомври премиерът Борис Джонсън обяви поредното затягане на ограничителните мерки, като рестрикциите са още по-сериозни по места, например в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс. Те включват затварянето на заведения и магазини, които не продават стоки от първа необходимост, както и ограничаване на максималния брой хора, които имат право да се съберат на едно място.

Няколко души бяха задържани вчера в Лондон на протест срещу ограничителните мерки. Хиляди хора се включиха в шествие по улиците на столицата. Те поеха от Хайд парк, като скандираха лозунги срещу задължителното носене на маска и определиха въведените мерки като тирания и държавен контрол. Демонстрацията бе организирана от движението "Спасете нашите права".

Броят на потвърдените случаи на Ковид-19 в Германия за денонощието е нараснал с 11 176, съобщи днес институтът "Роберт Кох". Досега в Германия заразените с новия коронавирус са 429 181, а от усложнения са починали 10 032 души. Базовият индекс на разпространение на вируса е 1,36, което означава, че 10 души предават инфекцията на 13-14 души. Броят на далите положителен тест за Ковид-19 в Германия превишава 11 000 за четвърти пореден ден. Вчера бе отчетен антирекорд от 14 714 случая на заразяване с новия коронавирус.

Броят на хората, починали след зараза с коронавирус в Чехия, се е удвоил до 2047 за две седмици, съобщи Министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс. Страната регистрира 1000 смъртни случая седем месеца след първия заразен с коронавирус. От началото на октомври обаче рязко нарасна броят на инфекциите и на смъртните случаи.

Вестник "Млада фронта днес" твърди, че по относителен брой на починалите от Ковид-19 Чехия е на първо място в света. Само през тази седмица в страната близо 700 души са починали от усложнения, свързани с това заболяване.

За последните две седмици броят на пациентите в тежко състояние се е увеличил от 438 на 772. В болници са настанени в момента общо 5314 пациенти.

В Чехия за последното денонощие са установени 12 472 нови случая с коронавирус, което е най-голям прираст за почивен ден, съобщи днес чешкото министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс. В сравнение с регистрираните в петък рекордни над 15 000 новозаразени вчерашните данни сочат 2780 случая по-малко. Експертите обясняват това с намаляването на броя на тестовете през почивните дни.

От началото на пандемията в страната с население около 10,7 млн. души са установени 250 797 случая с коронавирус.

Поради тревожното нарастване на новите случаи от 5 октомври чешките власти въведоха отново режим на извънредно положение със срок 30 дни при евентуалното му удължаване. Ограничителните мерки са строги - затворени са училищата, ресторантите, баровете, клубовете, спортните съоръжения и обектите за културни прояви, както и много магазини. Не работят и редица предприятия за услуги. Полицията има право да налага глоби до 10 хиляди крони (около 400 евро) на нарушителите на режима за задължително носене на маски.

Белгия обяви в събота нов рекорд от 15 432 нови заразени с коронавирус за едно денонощие. Според съобщение на Националния институт за обществено здраве, цитирано от агенция Белга, тези случаи са регистрирани във вторник, 20 октомври.

В отговор на драстичното нарастване на броя на случаите властите в Брюксел затегнаха допълнително вчера ограничителните мерки. След като кафенетата, баровете и ресторантите вече са затворени от понеделник в столичния регион, маските стават задължителни, а вечерният полицейски час ще започва в 22 ч. вместо в полунощ; затварят се басейните, спортните клубове и фитнесите, както и театрите, кината и музеите; служителите, които имат възможност, трябва да работят от къщи; на 31 октомври, Вси светии, не е позволено на децата да обикалят от къща на къща.

В момента Белгия е сред най-тежко засегнатите от пандемията държави в Европа. Европейският център за превенция и контрол върху заболяванията съобщи, че през последните 14 дни в Белгия са регистрирани около 1115 нови заразени на 100 хиляди жители. За сравнение в Германия този показател е 118.

И Австрия обяви в събота нов максимум на броя на заразените с Covid-19, ден преди в сила да влязат по-строги ограничения в страната. През последните 24 часа в Австрия са регистрирани 3614 потвърдени случаи на заразени с новия коронавирус след 2571 ден по-рано. Залцбург, Тирол и Форарлберг са сред най-силно засегнатите райони.

От днес в Австрия се въвеждат по-строги ограничения. Сред тях е забраната на закрито на частни сбирки да има повече от шест души, а на открито - повече от 12. Маските стават задължителни в места, където има по-голям брой хора.

Словашките власти ограничиха през следващите три седмици придвижването на гражданите заради ускоряващите се темпове на разпространение на коронавируса. Това стана в деня, когато в страната бе регистриран нов рекорд за най-много нови заразени за едно денонощие.

За периода на действие на ограниченията словаците ще могат да излизат от дома си само за да ходят на работа и на лекар, за да пазаруват храна, за разхождане на домашни любимци и в други неотложни случаи. На полицията е разпоредено да контролира спазването на мерките. Нарушителите ще бъдат глобявани с до 20 хиляди евро.

Най-строгите ограничения ще бъдат в сила до 1 ноември. Това е свързано със започналото в Словакия масово тестване на населението за коронавирус.

По-рано премиерът Игор Матович заяви, че е необходимо "максимално да бъдат ограничени социалните контакти, за да не се заразяват гражданите преди тази изключително важна процедура".

Най-строга забрана за придвижване е въведена до 1 ноември в районите, където епидемичната обстановка предизвиква най-голямо безпокойство у медиците. Става дума за района на градовете Бардейов (Североизточна Словакия), Долни Кубин, Твърдошин и Наместово (Северна Словакия). Там дома си могат да напускат само тези, които имат справка за отрицателен тест за коронавирус, получен не по-късно от 23 октомври. На тях им е разрешено да пътуват до работа и да се разхождат за кратко. Останалите граждани ще могат да излизат на улицата само в изключителни случаи - за да отидат до най-близкия хранителен магазин, за получаване на неотложна медицинска помощ или за да разходят домашните си любимци на не повече от 100 м от постоянния си адрес.

В събота словашкото министерство на здравеопазването съобщи за 2890 нови случая на коронавирус за изминалите 24 часа - рекорд за едно денонощие в страната. С това общият брой на регистрираните заразени в Словакия достигна 40 801. 25 човека са починали през изминалите 24 часа в страната от усложнения, предизвикани от коронавируса. Общият брой на смъртните случаи в Словакия от началото на епидемията достигна 159.

Унгария обяви 3149 нови случая с коронавирус за предното денонощие. Това е най-големият дневен прираст и за пръв път броят на потвърдените положителни проби за денонощие надхвърля 3000, предаде Ройтерс. От началото на епидемията в 10-милионната страна са били регистрирани 59 247 заразени с вируса. С починалите вчера 35 души общият им брой става 1425.

Гърция съобщи за 935 инфекции с коронавирус - нов дневен рекорд - в момент, когато влизат в сила нови мерки за справяне с пандемията във високорисковите региони, предаде Ройтерс.

В Атина, където живее половината от населението на страната, хората до голяма степен спазваха новите правила, включващи задължително носене на маски на открито и вечерен час. Карантини вече бяха наложени в два региона в северната част на страната - Козани и Кастория.

Гърция регистрираше значително по-малък брой инфекции от повечето страни в Европа, но новите случаи се увеличиха в началото на октомври.

mediapool.bg