Кламер БГ - Новини: Връщат маските на открито, новите случаи на Covid-19 надхвърлиха 1000

Връщат маските на открито, новите случаи на Covid-19 надхвърлиха 1000

Коронавирус

|
Вт, 20 Окт 2020г. 18:09ч.
Връщат маските на открито, новите случаи на Covid-19 надхвърлиха 1000

Носенето на маски на открити обществени места ще бъде върнато, обяви здравният министър Костадин Ангелов във вторник, когато новите случаи на коронавирус в страната надхдърлиха 1000 за първи път от началото на епидемията. Връщането на маските на открито е било одобрено от експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология, като мярката е била препоръчана и в доклад на главния здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито.Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем", заяви Ангелов след заседанието. За да влезе в сила новата мярка, здравният министър трябва да издаде заповед.

"Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от Covid-19 да намалее с до 30%, ще го направим", каза той.

Маските на открито до края на ноември

Заповедта на Ангелов за задължителното носене на маски ще бъде публикувана утре и ще бъде в сила от 22 октомври до края на ноември. Според развитието на епидемичната обстановка срокът на мярката може да бъде променян. Със същата заповед карантината ще бъде намалена от 14 на 10 дни. До утре здравният министър ще уточни с министъра на образованието къде да учениците да носят маски на територията на училищата – дали да остане само в коридорите на закрито или на открито. Ангелов каза, че в МЗ има писма от родители както за налагането на много по-строги мерки, включително дистанционно обучение, съкращаване на работно време на барове и дискотеки и др., така и в обратната посока – срещу маските. Той посочи, че здравните власти трябва да вземат компромисно решение с медицинска целесъобразност.

По-рано Ангелов обясни, че целта на връщането на маските на открито е да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува.

"Нямаше лечебно заведение, в което да съм отишъл и лекарите и сестрите да не поставят това условие, за да продължат да работят", посочи министър Ангелов. Той добави, че въпросът се поставя и от родителски организации. Задължителното носене на маски на открити обществени места у нас беше отменено на 1 май тази година.

Ангелов отново каза, че в заведенията и фитнесите няма да има допълнителни мерки и носене на маски, но трябва да се спазва дистанция и ще се следи за това.

На заседанието на експертните съвети са били обсъдени и други въпроси като продължителността на карантината за контактните лица и критериите за изписване на пациентите от болница. Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести проф. д-р Йорданка Стоилова и проф. д-р Татяна Червенякова са изразили категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни при липса на симптоми.

По отношение правилата за изписване на пациентите от болница експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта с образните изследвания, за да имат лекарите възможност да са по-гъвкави при оценка на индивидуалното състояние на отделните пациенти.

Новите случаи и починалите минаха 1000

Във вторник бяха регистрирани 1024 нови случая при направени общо 4 406 PCR теста. Делът на положителните проби достигна 23.2%. С нови 22 починали за денонощие жертвите на коронавируса у нас също надхвърлиха 1000 души и вече са 1008.

Броят на пациентите в болница остава устойчиво висок – 1562, ръст бележат тези в критично състояние в интензивни отделения, които са вече 88. Активните случаи са вече 12366, а излекуваните – 17153.

Вечерен час за непълнолетните в Гоце Делчев

На този фон продължава налагането на по-строги мерки на локално ниво в някои от най-засегнатите от инфекцията населени места. Вечерен час за непълнолетните в Гоце Делчев влиза в сила от утре. Забраната за излизане важи за времето от 21 ч. вечерта до 6 ч. сутринта за следващите 14 дни. Позволено е само излизането до аптека, хранителен магазин или за посещение при личен лекар. Градът попада в една от най-засегнатите от коронавируса области - Благоевград, която вече наложи по-строги мерки на областно ниво. В Гоце Делчев се преустановява и провеждането на групови празненства на закрито - сватби, годежи, кръщенета и др.

Сключването на граждански брак е позволено, но само в присъствието на съответното длъжностно лице, младоженците, техните свидетели, фотограф и гости в залата до 10 души, при спазване на физическа дистанция от 1.5 м, както и всички противоепидемични мерки.

По-строги мерки бяха въведени също в Ловеч (затваряне на клубовете на инвалида и ограничаване на посещенията на публика в спортните зали по време на състезания) и Добрич (задължителното носене на маски и еднопосочно движение на пазарите, както и ограничения при масови прояви)

Болници на изпитание

Заради повишената заболеваемост от болници в страната продължават да излизат тревожни сигнали за недостиг на легла и кадри.

Междувременно от миналата седмица гражданите са подканвани през уредбите в градския транспорт да носят маски, служители на пазарите също подканят хората да носят маски.

Инфекциозното отделение на болницата в Карлово изнемогва поради недостиг на медицински персонал, централна кислородна инсталация и организационни проблеми, съобщи завеждащият отделението д-р Анета Милушева. Критична остава ситуацията и в болницата в Шумен, където въпреки наличието на свободни легла липсват медици, които да лекуват увеличаващия се брой на пациенти, сред които и бебета. Болницата в Девин обяви, че затваря временно хирургичното и неврологичното отделение заради недостиг на персонал след заразяването на двама лекари и три медицински сестри с коронавирус.

Още 2 болници в София поемат пациенти с коронавирус

Междувременно от Регионалната здравна инспекция в София съобщиха, че още две частни болници ще се включат в лечението на пациенти с коронавирус - "Доверие" и "Вита", където ще бъдат разкрити по 10 легла. Преди ден от РЗИ съобщиха за Mediapool, че 13 от 18 болници, които имат капацитет, лекуват пациенти с Covid-19. С двете нови болници вече 15 лечебни заведения в София ще поемат пациентите с коронавирус. В момента е запълнен около 1/3 от максималния капацитет за лечение на неусложнени пациенти с коронавирус в София. Хората в интензивни отделения в столицата около 40 и са значително под възможностите на софийските болници от 186 души.

Полицията в София започна масови проверки за носене на маски в търговските обекти, обществените места и транспорта. Полицаите ще предупреждават, но и ще съставят актове, а глобите за неносене на маски са по 300 лева.

Междувременно от миналата седмица гражданите са подканвани през уредбите в градския транспорт да носят маски, служители на пазарите също подканят хората да носят маски.

Логистичен център ще координира здравната система

Здравният министър съобщи след поредната си обиколка из страната, че през последните седмици Министерството на здравеопазването идентифицира проблем в комуникацията между отделните структури в здравната система при справянето с Covid-19. Такъв пример е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или лекарството ремдесивир при недостиг в конкретна болница. Затова през следващата седмица ще бъде създаден Национален логистичен център, чиято задача ще бъде адекватното преодоляване на затруднения в системата. Целта е на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа.

Центърът ще има 24-часов режим на работа, като държавата условно ще бъде разделена на шест региона със съответните административни области. При възникване на казус Националният център ще съдейства за навременното му решаване. Подобно логистично затруднение министърът е установил и в област Благоевград – болницата в Гоце Делчев почти не разполага със свободни легла, докато във всички други лечебни заведения в областта

– МБАЛ "Югозападна болница – Свети Врач", МБАЛ - Разлог и трите болници в областния център са налице достатъчно легла за болни с Covid-19.

След заседание на областния кризисен щаб беше решено в Гоце Делчев да бъдат разкрити още 10 легла, а при евентуалното им запълване пациентите да бъдат обслужвани от най-близкото лечебно заведение - болницата в Разлог.

За да бъде преодолян дефицитът на медицински кадри в областта, ще се търси възможност студентите от Медицинския колеж в Благоевград да стажуват в благоевградските болници. Ще се работи и в посока лекарите-специализанти, които имат сключен договор с болницата в Гоце Делчев, но са на стаж в столицата, да подпомагат колегите си.

mediapool.bg