Кламер БГ - Новини: Над 31 000 души са останали без работа от въвеждането на антивирусните мерки

Над 31 000 души са останали без работа от въвеждането на антивирусните мерки

Коронавирус

|
Четв, 02 Апр 2020г. 10:39ч.
Над 31 000 души са останали без работа от въвеждането на антивирусните мерки

Над 31 600 души са се регистрирали като безработни от 13 март, когато беше въведено извънредното положение заради коронавируса и първите ограничителни мерки в борбата с разпространението му, до 1 април. Това прави средно по 2934 души на ден, обяви социалният министър Деница Сачева в четвъртък.

Само на 1 април в бюрата по труда са се регистрирали 4777 души. От тях над 3000 са посочили, че са загубили работата си заради извънредното положение. Новите безработни са основно от секторите ресторантьорство и хотелиерство, туризъм и някои сектори на промишлеността, обясни Сачева. Според нея ръстът на безработицата на този етап не трябва да плаши, тъй като до голяма степен се дължи на преждевременното приключване на зимния туристически сезон, а всяка година след затварянето на зимните курорти има увеличение на безработните, които после си намират работа в летните курорти.

Вероятно броят на безработните е по-голям, защото в бюрата по труда се регистрират хората, които имат право на обезщетение.

Общият брой на болничните, издадени от началото на извънредното положение, е над 176 000, като над 5200 са издадени по повод поставянето под карантина заради Covid-19, каза Сачева.

Тя добави, че нараства броят на хората на социалните помощи. Те са се увеличили с 2000 и те вече са 23 000. Сачева посочи, че сега е началото на кризата и очаква техният брой да расте. Готвим се за най-лошото, допълни тя.

45 млн. лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа. На над 17 000 души ще бъде подсигурен топъл обяд.

Предстои предоставянето на индивидуални хранителни пакети съвместно с БЧК, като тази мярка ще бъдат обхванати около 45 000 души.

Обмисля се помощ за самонаетите

Броят на подадените заявления по схемата 60/40 до момента е 59. Мярката беше въведена педи два дни и по нея могат да кандидатстват работодатели, пострадали от извънредните мерки срещу коронавируса. Ако им се е наложило да затворят заради ограниченията, или пък приходите им са намалели с над 20 на сто, държавата може да поеме 60 на сто от осигурителния доход на работниците им, които са останали на работа.

Според работодатели и представители на малкия бизнес мярката работи само за по-големи фирми и не е приложима за малки и микро предприятия, които представляват и над 90 на сто от фирмите в България.

Според Сачева броят на заявленията за подпомагане ще се увеличи в следващите дни, а в засегнатите сектори са заети около 300 000 души.

До края на седмицата се очаква одобрение от Европейската комисия, след което могат да започнат и разплащанията, но това не пречи заявленията да бъдат подавани, каза социалният министър.

Сачева добави, че се търси вариант за подпомагане и на самоосигуряващите се, които към момента не попадат в обхвата на държавната подкрепа за бизнеса. Вариантите били част от тях да могат да ползват безлихвени заеми до 1500 лева, гарантирани от държавата. Тази мярка все още не се прилага. За самонаетите с по-малки доходи можело да се мисли за директно подпомагане. Конкретни мерки обаче щели да се предложат след анализ на данните за доходите на самонаетите, декларирани пред Националната агенция за приходите.

Пенсиите ще могат да се дават на децата по изключение

В пощите ще бъдат създадени условия хората да си взимат пенсиите по график и при необходимата дистанция.

По изключение пенсиите ще могат да се изплащат на син, дъщеря или друг близък роднина срещу лична карта и удостоверено пълномощно за целта.

Хората, които получават пенсията си по сметка, ще я получат на 7 април.

Останалите ще могат да получат парите си от 7 до 23 април. Часовете до 12 часа ще бъдат запазени за посещение на пенсионерите в пощенските клонове. По-младите хора се призовават да ходят до пощата след това. Възрастните, които трябва да вземат пенсиите си лично от пощата, трябва да са с ръкавици и маски и да спазват дистанция.

mediapool.bg