Кламер БГ - Новини: Над 50 000 заразени с коронавирус през уикенда в Испания

Над 50 000 заразени с коронавирус през уикенда в Испания

Коронавирус

|
Вт, 27 Окт 2020г. 15:06ч.
Над 50 000 заразени с коронавирус през уикенда в Испания

Испанските власти съобщиха, че през уикенда с коронавирус са се заразили 52 188 души, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на испанското здравно министерство. Общият брой на заразените с вируса в Испания е вече 1 098 320.

Новите смъртни случаи са 279. Общият брой на починалите от вируса е 35 031.

Испанските власти обявиха второ извънредно положение заради коронавируса, което започна да действа в неделя. То ще продължи шест месеца.

Нуждата от обявяване на извънредно положение на първо място свидетелства за провала на правителството в борбата с пандемията, заяви днес пред журналисти в Мадрид лидерът на опозиционната Народна партия Пабло Касадо. Касадо изтъкна, че извънредното положение следва да продължи не повече от осем седмици. Други опозиционни партии също се противопоставиха на дългия срок на извънредното положение.

Франция регистрира 26 771 нови случая на заразяване с коронавирус през последните 24 часа. Това е най-ниският брой заразени за последните няколко дни. Ден по-рано Франция регистрира безпрецедентните 52 хиляди нови случая на заразяване за едно денонощие.

Новите смъртни случаи във Франция за последния ден са 258. През последните седем дни в болница бяха приети 13 066 души, от които 1904 бяха приети в реанимация.

По данни на телевизия Бе Еф Ем, на фона на увеличаването на броя на заразените с коронавирус френските власти обмислят възможното въвеждане на нови мерки за борба, включително и карантини на местно ниво.

От началото на пандемията във Франция са регистрирани 1 165 278 случая на заразяване с коронавирус.

Германия регистрира нови 11 409 случая на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на данни, оповестени днес от института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох". Общият брой на заразените с коронавирус в Германия е вече 449 275. Регистрирани са 42 нови смъртни случая. Общо от вируса в Германия до този момент са починали 10 098 души.

Малко повече от половината германци, 51%, смятат, че действащите правила са достатъчни за овладяване на пандемията от коронавируса, става ясно от ново социологическо проучване, предаде ДПА. Тридесет и два процента казват, че ограниченията не са достатъчни за овладяване на заразата. Петнадесет процента от анкетираните са на мнение, че действащите правила са твърде строги.

Според половината от анкетираните действащите правила не се прилагат достатъчно стриктно, 34 процента са несъгласни с твърдението, че правилата не се прилагат, а десет процента казват, че прилагането им е твърде строго.

Италия регистрира над 17 000 новозаразени с коронавируса за последното денонощие, съобщи снощи Асошиейтед прес. Този брой е по-малък в сравнение с последните дни, когато броят непрестанно нарастваше, но при значително по-малко направени тестове, както е обикновено през уикендите, отбелязва агенцията.

В Италия са регистрирани общо 542 789 случая. Починалите за деня са 141, или общо 37 479 досега.

В сравнение с първите месеци на пандемията, когато повечето случаи бяха концентрирани в северната част на страната, сега се наблюдава ръст на инфекциите равномерно по страната, което накара правителството да въведе нови ограничения, влезли в сила от вчера. Те включват затваряне на фитнес салоните, кината и ранно (до 18 ч.) затваряне на ресторантите и кафенетата.

Регионът с най-много новозаразени отново е Ломбардия, включваща Милано, следван от Тоскана в централна северна Италия, и Кампания, включваща Неапол, на юг.

В Италия вчера имаше демонстрации срещу новите ограничения, въведени от правителството, като до насилие се стигне в поне два важни града в Северна Италия, Милано и Торино, предаде Ройтерс.

Очевидци заявиха, че луксозни магазини са били подложени на погром в центъра на Торино, след като групи от младежи са излезли по улиците след залез слънце. Полицията в отговор използва сълзотворен газ, опитвайки се да възстанови реда в града.

До сблъсъци се стигна и в Милано, столицата на областта Ломбардия, която бе тежко засегната от епидемията в Италия. "Свобода, свобода, свобода", скандираше множество демонстранти, докато изразяваха недоволството си от ограниченията и влизаха в стълкновения с полицаи в центъра на града.

Чешките власти затегнаха мерките, като забраниха на гражданите да излизат навън от 21:00 ч. до 05:00 ч., предаде Ройтерс. "Ограниченията, които действат (в Чехия) през последните дни, не дадоха нужния резултат. Правителството взе решение да засили мерките. От 28 октомври до 3 ноември се забранява свободното придвижване на граждани на територията на Чехия от 21:00 до 04:59 ч.", заяви чешкият здравен министър Роман Примула.

По-рано днес компанията Таико съобщи, че традиционните коледни базари в чешката столица Прага тази година се отменят заради епидемията от коронавируса. Коледно настроение ще създава 19-метров смърч, който ще бъде поставен в Стария град, въпреки че украсата ще бъде скромна, посочи в комюнике компанията. Решението да няма базари е взето заедно със столичната управа. За прочутите коледни базари в Прага през декември обикновено пристигат по около 700 000 души.

По данни на европейските здравни власти Чехия регистрира 1284 нови заразени на 100 000 души в последните две седмици - най-високото равнище от страните от Европейския съюз.

Нарастващото напрежение върху португалската здравна система може да доведе до допълнителни ограничения, заяви португалската здравна министърка Марта Темиду, цитирана от Ройтерс.

"Макар португалците и националната здравна система да са по-добре подготвени да реагират на пандемията по-добре отпреди, ситуацията в Португалия, както и на други места, е сериозна", заяви Темиду на пресконференция. Правителството "е готово да въведе по-строги мерки в още общини", добави министърката.

Три общини в Северна Португалия са в частична карантина от четвъртък. Всички несъществени пътувания между португалските региони бяха забранени от 30 октомври до 3 ноември, за да се ограничи рискът от разпространение на заразата по време на националния празник на Вси светии.

Към настоящия момент в Португалия има 1672 души, заразени с коронавирус, които получават болнична помощ, като 240 от тях са в интензивни отделения. Общият брой на заразените с вируса в Португалия е 121 133. Смъртните случаи са общо 2343.

До края на седмицата властите в Белгия се очаква да решат дали да върнат общата карантина, наложена в средата на март и продължила повече от месец. Това съобщи националният щаб за противодействие на епидемията. Решението зависи от това дали досегашните мерки ще доведат до спад в броя на новозаразените. Техните основни опасения са, че болниците в страната вече се препълват.

Местни медии вчера съобщиха, че Белгия е поискала от Холандия достъп до свободни болнични легла, но холандските власти не са били в състояние да се отзоват. Уточнява се, че между Белгия, Германия и Холандия има договореност за приемане на болни, но в случая и холандските болници не разполагат със свободни места.

В Белгия е в сила задължение всички, които могат, да работят от домовете си. В Брюксел и Валония бе въведен вечерен час, като в столицата движението е забранено между 22.00 ч. и 6.00 часа. Носенето на маски навсякъде извън дома е задължително, а баровете, ресторантите, спортните зали, музеите, кината и театрите са затворени поне до средата на ноември. За последната седмица средно на ден са установявани над 13 хиляди новозаразени, смъртните случаи досега са 10 899.

В интервю пред телевизия Пулс 24 австрийският канцлер Себастиан Курц допуска налагането в страната на нов локдаун през декември, в случай че новите строги ограничителни мерки не дадат резултат. Това явно е отговор на въпроса ще има ли ново затваряне, на който правителството от седмици отказва да отговори ясно, коментира на сайта си Австрийското радио и телевизия. След повече от 6000 случаи на новозаразени в последните четири дни страната се пита кога ще бъде обявен новата обща карантина.

От чисто математическа гледна точка, въвеждането на тази крайна мярка е свързано с претоварването на здравната система, обяснява Курц, цитиран от БТА. Известно е, че опасността от колапс на здравеопазването, се казва в коментара, се измерва с това колко от общо 2000 легла в интензивните отделения на болниците в Австрия са заети с тежко болни. За граница се смятат 40 процента от този капацитет, т.е. 800 легла, заети от болни с коронавирус. В момента в интензивните отделения се лекуват 145 тежко болни.

В интервюто за Пулс 24 канцлерът Курц назовава и броя на заразените, при които здравната система ще е пред колапс: при 6000 новозаразени дневно положението става много сложно, заявява той. Такъв сценарий не може да се изключи, продължава канцлерът, и ако новите мерки не доведат до желания резултат и епидемията не бъде ограничена, вероятно този брой новозаразени ще бъде регистриран през декември.

Русия регистрира днес 16 550 нови случаи на коронавирус, 4312 от които са в Москва. Така общият брой на заразените в национален мащаб достигна 1 547 774, предаде Ройтерс. Властите съобщиха, че през последните 24 часа са починали 320 души, с които общият брой на смъртните случаи се увеличи на 26 589.

Днес на гражданите в цялата страна бе наредено да носят маски на някои обществени места, а от регионалните власти бе поискано да обмислят затваряне на барове и ресторанти в нощните часове заради скока на случаи на заразени с коронавируса.

Федералната служба за надзор в областта на защитата на правата на потребителите и благополучието на човека нареди на регионалните власти да направят маските задължителни на паркинги, в асансьори, таксита и обществения транспорт. В някои градове, включително столицата Москва, маските вече са задължителни в градския транспорт. Предлага се също баровете и ресторантите да са затворени между 23 ч. и 6 ч. сутринта.

През последните седмици Русия преживява рязко увеличаване на заразата, което накара властите да отворят временни болници и да изискват от населението да взима предпазни мерки. Властите казаха, че няма да повтарят пълното затваряне, наложено в цялата страна през пролетта.

Русия е на четвърто място по брой на заразени, след САЩ, Индия и Бразилия, припомня Ройтерс.

mediapool.bg