Кламер БГ - Новини: Над 1000 починали от Covid-19 в Бразилия за денонощие

Над 1000 починали от Covid-19 в Бразилия за денонощие

Коронавирус

|
Ср, 20 Май 2020г. 11:21ч.
Над 1000 починали от Covid-19 в Бразилия за денонощие

Бразилия регистрира за пръв път над 1000 смъртни случая за един ден от новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Здравното министерство съобщи вчера за рекордните 1179 смъртни случая за 24 часа. С това общият брой на жертвите на Ковид-19 в страната достигна 17 971.

От началото на заразата са потвърдени 271 628 инфекции с новия коронавирус. От два дни Бразилия вече е трета в света по брой заразени.

Бразилското правителство назначи отново над 150 кубински лекари, за да подпомогне претоварените си от коронавируса здравни служби. Това става година и половина след връщането на кубинските медици в страната им заради остри критики от страна на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро, предаде Франс прес.

Тези лекари, решили да останат в Бразилия, когато в края на 2018 г. повечето им колеги се върнаха в Куба, получиха от бразилското здравно министерство право отново да практикуват, а имената им бяха публикувани снощи в бразилския Държавен вестник.

По силата на програма, създадена през 2013 г. при управлението на тогавашния бразилски президент от левицата Дилма Русеф, Куба изпрати в Бразилия над 8000 лекари, които работеха най-вече в болници в изостанали райони.

По време на предизборната си кампания и след избирането си обаче Болсонаро силно критикуваше програмата. Той определи като робство това, че лекарите са длъжни да превеждат част от заплатата си на кубинското правителство, и постави под съмнение професионалните умения на медиците.

Скандализирана от тези критики, през ноември 2018 г. Хавана реши за прекрати участието си в програмата.

Няколкостотин медици все пак решиха да останат в Бразилия, част от тях - понеже вече бяха създали семейства. Те обаче изгубиха право да упражняват професията си и бяха принудени да си търсят друга работа.

mediapool.bg