Кламер БГ - Новини: Държавата ще плаща заплатите във фирми oт всички сектори с 20% спад на приходите

Държавата ще плаща заплатите във фирми oт всички сектори с 20% спад на приходите

Коронавирус

|
Съб, 28 Март 2020г. 19:54ч.
Държавата ще плаща заплатите във фирми oт всички сектори с 20% спад на приходите

Държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите във фирми от всички сектори, които докажат, че продажбите им са спаднали най-малко с 20% заради извънредното положение. Това е било решено на тристранния съвет, в който участват представители на държавата, работодателите и синдикатите, съобшиха от КНСБ и Българската стопанска камара (БСК).

"Съгласихме се да разширим обхвата, за да запазим работниците", каза премиерът Бойко Борисов.

Първоначално правителството искаше да ограничи помощта само до компании от определени сектори, но сега явно е ревизирало решението си. Все още обаче няма публични разчети колко средства ще бъдат необходими за покриването на тази мярка.

Вероятно правителството ще поеме и 60% от осигуровките на служителите.

Спадът на приходите ще се изчислява на база сравнение с приходите по същото време на миналата година. За да докажат спада пред бюрата по труда, фирмите ще предоставят отчетите си от миналата година и данни за тази, съобщиха от КНСБ.

Окончателното постановление за подпомагането на икономиката по схемата 60/40 ще бъде уточнено в следващите дни.

Вицепремиерът Марияна Николова заяви, че работодателските и синдикалните организации с изключение на АИКБ и КРИБ са подкрепили предложения проект на постановление на Министерския съвет.

Българска търговско-промишлена палата подкрепя проект на постановление, но настоява да бъде направен анализ след първия месец на прилагането на мерките, за да се прецени самата необходимост от следващи стъпки.

"Към този момент България се дава за пример за адекватни, бързи точни мерки. Грижата трябва да ни е здравето и работниците, социално-слабите, пенсионерите. Аз съм оптимист, ако Господ е с нас, ако това продължи три месеца", каза Борисов.

По думите му най-важно е след кризата да запазим работниците, за да може предприятията да заработят веднага след кризата.

"Проблемът в българската икономика е в предприятията, които са обвързани с големите производители в Европа, и в частност - автомобилният сектор", каза Борисов.

Ще има публичен регистър на подпомогнатите компании

Социалните партньори са

се разбрали да се създаде публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени, да се облекчи максимално необходимата документация за кандидатстване и да се прецизират част от текстовете в постановлението, така че да няма възможности за странични тълкувания, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

Регистърът ще се поддържа от НОИ, уточняват от КНСБ.

В хода на днешната дискусия, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се е съгласила с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби, съобщиха от БСК.

Спорен е било въпросът към кой период да се отчита този праг.

Според заложеното в проекта постановление, спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г.

Част от социалните партньори предложили за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например, март 2019 г. спрямо март 2020 г.), а другото предложение е спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г.

Сред спорните въпроси е бил и този каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В крайна сметка, е възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година, посочиха от БСК.

"Няма да минем без заем"

"Сигурно няма да минем без заем, но след това следващите поколения ще го връщат", каза Борисов.

Според него не се очаква икономиката няма да тръгне стремглаво нагоре.

По думите му резервът в сребърния фонд и фонд АЕЦ не трябва да спада под 5 млрд. лв.

"Светът се готви и реално има пари кризата с коронавируса да продължи три месеца", коментира Борисов.

"Ако станат 6 месеца, 9 месеца тогава нямаме отговор на въпроса. Именно за това търсим как да разположим парите във времето", добави той.

"С Горанов, Сачева и Караниколов водихме един час разговор с шефа на МВФ, исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света и дали са по-добри от нашите. Към този момент България се дава за пример за адекватни, точни и бързи мерки", каза премиерът.

81 държави са заявили парична помощ, което е безпрецедентно – най-много са били 3-4 държави наведнъж, съобщила Кристалина Георгиева пред Борисов.

БСК: Трябва цялостен антикризисен план

От работодателската организация отбелязват, че пстановлението е само една от антикризисните мерки и е необходимо спешно разработване и приемане на цялостен антикризисен план -

комплекс от мерки в подкрепа на икономиката в средносрочен и дългосрочен план.

КРИБ изрази частична подкрепа на текстовете на предложение проект на постановление и подкрепи искането на АИКБ за промени в закона за извънредното положение.

До обяд на 29 март, неделя, членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и предложения, с цел прецизиране на текстовете в постановлението, а в понеделник, 30 март, на извънредно заседание на Министерския съвет, то ще бъде окончателно прието.

mediapool.bg