Кламер БГ - Новини: Меркел призова германците да използват приложение срещу коронавируса

Меркел призова германците да използват приложение срещу коронавируса

Коронавирус

|
Съб, 20 Юни 2020г. 19:12ч.
Меркел призова германците да използват приложение срещу коронавируса

Всички граждани на Германия трябва да се възползват от коронавирусното приложение, проектирано да засича и прекъсва веригите на заразяване, призова днес в седмичното си видеообръщение канцлерът Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

"Колкото повече хора участват, толкова по-голяма ще е неговата полезност", каза Меркел.

Приложението "Корона уорн" (Corona Warn) бе пуснато тази седмица след месеци на подготовка и изработка. То работи, като съхранява информация за движенията на потребителите на телефона, както и проследява кога е наблизо друг телефон с това приложение.

По този начин, ако човек се зарази, може да информира приложението, така че всички други потребители, които през последните дни са били регистрирани в близост до заразения, да могат да получат сигнал.

Поради големия обем на данни обаче има въпросителни около ефективността му, тъй като по-старите телефони могат да имат проблеми.

Има и противопоставяне от защитниците на личния живот срещу системата, която проследява движението на хората.

В обръщението си Меркел насърчи хората да имат вяра в приложението и им каза, че тяхната поверителност ще бъде гарантирана, тъй като данните са добре криптирани. Тя уточни, че геоданните не се запазват, нито пък се съхраняват данни централно.

В Германия, с население от около 80 милиона души, употребата на приложението е доброволна. То е изтеглено над 9 милиона пъти от въвеждането му във вторник.

mediapool.bg