Кламер БГ - Новини: Лятото надали ще спре пандемията

Лятото надали ще спре пандемията

Коронавирус

|
Вт, 19 Май 2020г. 15:15ч.
Лятото надали ще спре пандемията

Лятното затопляне няма само по себе си да спаси северното полукълбо от пандемията, твърдят специалисти от университета Принстън. Изследването е публикувано в сп. "Сайънс".

Статистически изследвания от предишните месеци установиха лека връзка между климата и епидемията - колкото по-топло и влажно е времето, толкова по-малко се разпространява коронавирусът. Тези изчисления обаче са предварителни и не е известно дали има биологична връзка между Sars-Cov-2, вирусът, който причинява Covid-19, и климата.

Моделите, публикувани в сп. "Сайънс", не противоречат на такава връзка, но я определят като пренебрежима засега.

"Предвиждаме, че по-топлият и влажен климат не забавя вируса в началните етапи на пандемията" - обясни ръководителят на изследването Рейчъл Бейкър.

Климатът и по-специално влагата имат своята роля в разпространението на другите коронавируси и на грипа. Този фактор обаче е ограничен по отношение на друг, който е много по-значим за сегашната пандемия - малкия колективен имунинет срещу Sars-Cov-2. Това означава, че хората за инфектиране са достатъчно за бързо настъпване на вируса.

"Вирусът ще се разпространява бързо независимо от климатичните условия" - добави Рейчъл Бейкър.

При липса на мерки за контрол или на ваксина, вирусът ще зарази прогресивно по-голяма част от населението. Чак след това може да стане сезонен.

Екипът е направил модели за Sars-Cov-2 на базата на наблюдаваното при грипния вирус и на два известни коронавируса при хората, причиняващи хрема. Специалистите са симулирали какво ще се случи в различни райони по света при различна температура и влажност.

"Резултатите ни показват, че тропическите райони и тези с умерен климат трябва да се подготвят за тежки епидемии, както и че летните температури няма да ограничат разпространението на инфекцията", е заключението на учените.

mediapool.bg