Кламер БГ - Новини: Кунчев: "Пирогов" търси 80 санитари срещу 3000 лв. заплата, няма желаещи

Кунчев: "Пирогов" търси 80 санитари срещу 3000 лв. заплата, няма желаещи

Коронавирус

|
Ср, 25 Ноем 2020г. 19:05ч.
Кунчев: "Пирогов" търси 80 санитари срещу 3000 лв. заплата, няма желаещи

Знаете ли, че "Пирогов" в момента търси 80 санитари? Знаете ли колко е заплатата на санитаря в "Пирогов"? – 3000 лева. Никой не идва да работи. Това обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в сряда вечерта пред бТВ в коментар за наложените от държавата по-строги мерки. Кунчев направи уточнението, че прави коментара в лично качество, като по този начин отговаря на коментарите на хората, че заради затварянето на магазини, заведения и др. обекти остават на улицата и без хляб.

Кунчев заяви, че с допълнителните пари, които се получават за работа в Covid- отделенията и всичко, което непрекъснато се отделя за системата, заплатата е толкова – 3000 лева.

Емоционалните откровения на Кунчев в лично качество започнаха от това, че работещите в здравната система са изтощени, включително той и семейството му: "Работният ми ден в последните 2 седмици никога не е паднал под 13 часа. Жена ми е 12 часа с облеклото и взема проби като лабораторен лекар. Синът ми е 10 часа с костюм в отделението и лекува хора. И когато някой отстрани дойде и ти каже ,че няма значение, че лъжем, че създаваме психоза. А какво да създаваме? Губим по 190 души дневно".

Затова Кунчев оправда и коментара на председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров от вчера , че лекарите не са жертвени агнета и няма нужда да приемат хора, които до вчера са ги обиждали и горили маски. По думите на Кунчев и изказването на Маджаров е емоционално и не цели подбор на пациенти.

Кунчев заяви, че при тази висока смъртност и растяща заболеваемост няма как държавата да не предприеме мерки. Той посочи, че за последния месец смъртността у нас се е увеличила над 3.5 пъти, като това е най-високият ръст от 5 години насам.

По повод конспиративните теории за вируса, той заяви, че няма значение как е създаден, а да се борим с него. Кунчев каза, че с мерките държавата не търси само намаление на случаите, но и броят им да не пречи на лечението при максимално запазване на работните места.

mediapool.bg