Кламер БГ - Новини: Китай вероятно намалил до 40 пъти броя на жертвите в Ухан

Китай вероятно намалил до 40 пъти броя на жертвите в Ухан

Коронавирус

|
Ср, 01 Апр 2020г. 14:58ч.
Китай вероятно намалил до 40 пъти броя на жертвите в Ухан

Китайските власти са заподозряни в умишлено занижаване с до 40 пъти на броя на заразените и починалите от новия короновирус в Ухан, където пандемията започна в началото на декември. По официални данни на китайското правителство заразените в града са били 65 000 души, а починалите – 2500.

Базираното в Китай американско издание ‟Радио Свободна Азия" публикува серия от свидетелства от жители на Ухан за поръчките на урни от седемте погребални бюра в град Ухан.

Според статистиката, събрана от радиото, през последните месеци погребалните бюра са обработвали средно на ден останките на около 500 души, което е много повече от обичайното за града. При 11 милиона души население това е пиково увеличение на смъртността до 16.5 промила.

Друго свидетелство в тази посока са коментарите на местни жители в социалните мрежи, които пишат за доставките на урни за погребалните бюра, които са се увеличили неимоверно. Погребалната агенция Ханку е получила доставка от 5000 урни само за един ден.

Друг начин да се изчислят смъртните случаи е през натоварването на крематориумите. В разгара на блокадата на Ухан ББС публикува свидетелства от местни жители, че крематориумите са работили при пълно натоварване по време на пика на епидемията.

Сега "Радио Свободна Азия" пише, че капацитетът на тези съоръжения в Ухан е за обработка на максимум 1560 тела за 24 часа.

Местни жители разказват, че обикновеното натоварване на погребалните агенции в града е било в порядъка на 220 починали на ден преди епидемията. Тази сметка показва, че за периода на епидемията е имало над 46 000 починали в повече. Жител на Ухан разказва, че повечето хора в града са убедени, че по време на карантината са починали над 40 000 души.

"Може би властите постепенно ще ни покажат истинските числа, за да може хората постепенно да приемат реалността", каза жителят на Ухан с презиме Мао, цитиран от "Радио Свободна Азия.".

Източник, който е близък до местните власти в града, разказва, че много хора са починали в домовете си без да бъдат диагностицирани или лекувани. Според него властите в Китай знаят какъв е размера на бедствието, защото крематориумите са изпращали информация два пъти дневно по време на карантината.

Местните жители добиват представа за смъртността и от опашките пред погребалните агенции и гробищата след разхлабването на режима в града.

Британското правителство на свой ред е обвинило Китай в прикриване на броя на заразените и починалите, съобщава "Мейл он Съндей", цитирайки свои източници. Британският премиер Борис Джонсън, който също се оказа заразен, е получил информация от експерти, че Пекин е намалил между 15 и 40 пъти броя на заразените.

mediapool.bg