Кламер БГ - Новини: Епидемията в Европа: Испания е в нова фаза на извънредното положение (ГАЛЕРИЯ)

Епидемията в Европа: Испания е в нова фаза на извънредното положение (ГАЛЕРИЯ)

Коронавирус

|
Пон, 13 Апр 2020г. 21:38ч.
Епидемията в Европа: Испания е в нова фаза на извънредното положение (ГАЛЕРИЯ)

Испания, една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни в Европа и в света, се намира в нова фаза на епидемията, която очевидно е преминала своя пик и постепенно се спуска надолу. От днес страната е и в нова фаза на извънредното положение. Днес работниците в тежката промишленост и строителството се завърнаха на работа след двуседмична пауза. Все пак за пета седмица поред повечето испанци остават в изолация. Магазините и услугите остават затворени, а за служителите в офисите остава категоричната препоръка да работят от дома.

Смъртните случаи в Испания сред заразените с коронавируса са 517 през последните 24 часа, докато вчера броят им за същия период е бил 619, съобщи здравното министерство в Мадрид.

Това е най-малкото пропорционално дневно увеличение, откакто е започнало отчитането, отбелязва министерството.

Общият брой на починалите в страната от Covid-19 вече възлиза на 17 489, което я

нарежда на трето място в мрачната статистика след Съединените щати и Италия.

Заразените са се увеличили до 169 496 спрямо 166 019 вчера. Разликата от близо 3500 новозаразени е най-малката в абсолютния денонощен прираст на заразените от три седмици насам. В неделя бяха отчетени 4100, а в събота 4830 нови случая.

Дейностите, които не са от първостепенно значение и бяха прекратени с указа за въвеждане на извънредно положение, от днес могат да възобновят работа, но останалата част от населението остава в самоизолация. На работа се връщат служителите, които не могат да работят дистанционно от компании и заводи, които не са от първостепенно значение. Става дума основно за промишления сектор, за офиси от рода на адвокатските кантори и строителството. В строителството обаче правителството забранява да се работи в сгради, където има външни хора, освен в случаи на аварии и неотложни дейности, при които се налага да бъдат споделяни общи зони.

Всичките тези дейности, които не са от първостепенно значение, се добавят към работните позиции, които са от първостепенно значение и никога не са спирали дейността си. Става дума за снабдители, предоставящи санитарни услуги, заетите в изхранването и други сфери от първа необходимост като разпространение на печатни издания, осигуряване на автомобилни горива, тютюневи изделия, онлайн търговията, телекомуникациите и други.

Продължават да бъдат затворени баровете и ресторантите, освен доставящите храна по домовете, хотелите, увеселителните заведения, културните и спортните центрове. Магазините, с изключение на хранителните и за стоки от първа необходимост, също няма да могат да отворят. Всички учебни заведения остават празни. Домашните помощници няма да могат да възобновят дейността си, освен ако не се грижат за възрастни хора, деца или хора с увреждания.

Домашната карантина и ограниченията на придвижването от първия указ за въвеждане на извънредно положение в Испания остават в сила и при втората фаза. Испанците могат да излизат, за да си купят храна и санитарни продукти, да отидат на работа или до банката, да полагат грижи за възрастни, деца и хора в зависимост, както и по форсмажорни причини. Могат да разхождат кучето си край жилището. Малолетните не могат да излизат на разходка в парка.

Правителството препоръчва да се използват маски, когато не може да се спазва разстоянието за сигурност между хората от два метра. Препоръчва се и често миене на ръце и дезинфекциране на предметите, които са били използвани извън дома като очилата и мобилния телефон.

Тенденцията на спускане на епидемията от най-високата й точка се наблюдава от няколко дни и в Италия.

Броят на смъртните случаи днес се увеличи с още 566, след 431 починали в неделя. Новите случаи обаче спаднаха до 3153 от 4092 предишния ден. Броят на новите случаи в Италия днес е най-нисък от 7 април насам.

Към днешна дата в интензивно отделение в Италия има 3260 души, при 3343 вчера - намаление за десети пореден ден.

От първоначално заразените, 35 435 души са оздравели. През вчерашния ден оздравелите са били 34 211.

Общият брой на смъртните случаи от началото на разпространението на заразата на 21 февруари нарасна до 20 465, съобщи службата за гражданска защита. Официално установените случаи стигнаха 159 516, което нарежда Италия на трето място в света след САЩ и Испания.

От няколко дни експерти говорят, че има положителни сигнали, тъй като линията на движение на заразата става все по-права и вече не е стръмна, отбелязва ДПА.

И властите във Франция снощи отчетоха забавяне на дневния ръст на смъртните случаи, в което те виждат един от първите ефекти от мерките за ограничаване на епидемията. Общият брой на смъртните случаи от коронавируса във Франция вече е 14 393 и страната е на четвърто място в тази статистика след Съединените щати, Италия и Испания. След пика от миналата седмица броят на смъртните случаи е започнал да намалява, а съобщеното снощи равнище е най-ниското от 29 март.

"Тези данни (обаче) потвърждават, че епидемията продължава в нашата страна по динамичен начин и продължава да ни удря силно", предупреждава френското Министерство на здравеопазването.

За четвърти пореден ден бе регистриран и спад в броя на намиращите се в реанимация пациенти.

Броят на заразените се е увеличил с 2937 до 132 591, като и по този показател страната е четвърта след Съединените щати, Испания и Италия. Ден по-рано обаче бе съобщено за значително повече нови случаи на зараза - 4785. 27 186 болни с коронавирус са оздравели.

Починалите в болници от коронавируса във Великобритания се увеличиха със 717 за един ден и достигнаха 11 329, съобщи британското здравно министерство. Броят на потвърдените заразени нарасна с 4342 за деня и достигна 88 621. Данните за броя на починалите са от 5 часа местно време вчера, а от новите случаи на инфекции са от 9 часа тази сутрин.

Говорител на премиера Борис Джонсън каза днес, че той продължава да се възстановява в домашна обстановка и по съвет на лекарите "няма веднага да се връща на работа". Джонсън бе изписан от лондонската болница "Сейнт Томас" вчера и оттам замина за извънградската премиерска резиденция "Чекърс" на 65 км северозападно от столицата.

Говорителят потвърди, че Джонсън е дал негативен тест за коронавируса и отрече правителството да е омаловажило сериозността на неговото здравословно състояние. Говорителят каза, че през уикенда Джонсън е говорил по телефона с външния министър Доминик Рааб, който замества премиера по време на боледуването му.

Броят на заразените с коронавируса в Швейцария се е увеличил с 280 души в последното денонощие, което е значително по-малко от увеличението за предишния ден (400 души) и това преди два дни (552-ма), съобщи федералния департамент по здравеопазването.

Според ведомството починалите през последното денонощие са 27. Положителни проби за коронавирус до момента са дали 25 580 души, смъртните случаи са 885.

В последните 10 дни броят на новите случаи за денонощие намалява. До 26 април в Швейцария ще действа режим на извънредно положение. Правителството не въведе пълна карантина в страната.

Заразените с коронавируса в Нидерландия са станали с 964-ма повече и днес те са 26 551, съобщи Националният институт по обществено здравеопазване. Броят на починалите се е увеличил с 86 души и смъртните случаи са вече 2823.

В Португалия през последните 24 часа са регистрирани 349 нови случая на коронавирус и така заразените стават 16 934. Броят на починалите е нараснал от 504 на 535. Оздравелите са 227.

Бизнес лидери, синдикати и лекари днес обединиха усилия, за да окажат натиск на правителството да затегне обществените здравни мерки, така че да бъде осигурена възможност за постепенно смекчаване на националната карантина.

В писмо до премиера Антониу Коща и президента Марселу Ребелу де Соуза 167 подписали се призовават управляващите да направят задължително носенето на маски и да монтират безконтактни диспенсери с дезинфектант за ръце на обществени места.

"Планирането на постепенното премахване на карантината ще изисква допълнителни ограничителни мерки, за да се предотвратят нови огнища, които могат да доведат до периодични карантини . . . Належащо е да се засилят ограничителните мерки за общественото здраве", гласи написаното.

След това постепенно трябва да бъде отменено извънредното положение, позволявайки на икономиката да се върне към нормалните нива на активност, твърдят авторите на писмото.

Подписалите се искат от правителството да тества всички предполагаеми случаи на коронавирус в рамките на 24 часа след първите симптоми и да въведе широка употреба на серологични тестове в цялата страна за откриване на антитела.

Около 10 000 работници в компании, магазини и заведения за услуги в Словения от утре започват отново да работят след няколкоседмично прекъсване заради коронавируса. Възстановяват работа заводите Горение за домакински електроуреди и Адриа Мобил за производство на каравани и кемпери.

Според решението на правителството могат да възстановят работа и авторемонтните работилници, вулканизаторите, големите строежи, както и магазините за строителни материали и за бяла техника.

Стопанската камара предупреди днес, че работодателите носят отговорност за безопасността на труда и трябва да организират работата в съответствие с препоръките на Националния институт за обществено здраве. Синдикатите призоваха здравните власти още веднъж да уточнят упътванията за осигуряване на здравето на работниците

По данни на правителството броят на новите случаи на заразени с коронавирус е започнал да пада и от 554 теста, направени в неделя, положителни са били само 7. Общият брой на заразените с короновирус в Словения е 1212, смъртните случаи са 55, а оздравелите 152.

Броят на потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в Русия се увеличи днес с 2500 или с 16 процента в сравнение с вчера. Общият брой на заразените е вече над 18 300. Близо две трети от тези случаи, около 11 500, са в столицата Москва, чиито власти тази седмица затегнаха карантинните мерки.

Броят на потвърдените случаи на заразяване в Русия рязко се увеличи през последните две седмици. Федералните власти очакват броят на заразените да продължи да се увеличава до края на месеца. Потвърдените смъртни случаи от коронавирус в Русия са около 150.

Руският президент Владимир Путин каза днес, че положението с коронавируса се влошава и на Русия може да се наложи да прибегне до ресурсите на министерството на отбраната, за да се справя с кризата. Медиците в системата на министерството на отбраната могат да бъдат задействани в борбата с епидемията, защото "притежават значителен опит от действия в сложни условия, който безусловно следва да бъде използван", подчерта Путин.

Вицепремиерката Татяна Голикова отбеляза, че през последните дни броят на заразените в страната расте с по 16-18 процента дневно. Тя изрази надежда, че разпространението на инфекцията в Москва и Московска област ще се забави следващата седмица и ще се смени с периода на платото, когато броят на заразените ще нараства с невисоки темпове. Тя обясни, че прави тази прогноза въз основа на опита на другите тежко засегнати от епидемията страни.

mediapool.bg