Кламер БГ - Новини: Кривата на епидемията в Италия се стабилизира и започна да спада (ОБНОВЕНА към 23 ч.)

Кривата на епидемията в Италия се стабилизира и започна да спада (ОБНОВЕНА към 23 ч.)

Коронавирус

|
Нед, 05 Апр 2020г. 23:02ч.
Кривата на епидемията в Италия се стабилизира и започна да спада (ОБНОВЕНА към 23 ч.)

Италия регистрира най-малкия брой смъртни случаи от Covid-19 за денонощие за последните над две седмици, а властите започват да гледат към втория етап от битката срещу новия коронавирус, когато бъдат облекчени строгите мерки, наложени преди почти месец, съобщи Ройтерс.

В Италия има най-много жертви на болестта на глобално ниво - 15 887, почти една четвърт от всички починали по света. Но броят на починалите през последното денонощие (525 души) е най-малкият от 19 март насам. За втори ден намалява броят на пациентите в интензивни отделения.

"Кривата се стабилизира и започна да спада", каза Силвио Брусаферо, началник на Висшия институт по здравеопазването. "Това е резултат от постигнатото от нас ден подир ден", добави той.

"Ако това се потвърди, трябва да започнем да мислим за втора фаза и да държим ниски нивата на разпространение на тази болест", заяви Брусаферо.

Заразените за последните 24 часа са 4316. Това е най-малкия брой нови случаи за последните пет дни, което е знак, че епидемията е достигнала пика си около шест седмици след като избухна в Северна Италия на 21 февруари.

Днешните данни показват, че стриктните ограничения на движението и забраната за събиране на хора на обществени места са помогнали за сдържането на епидемията. Но властите отчаяно искат да избегнат ново влошаване.

"Не сваляйте гарда, стойте си вкъщи", каза шефът на италианската гражданска защита Анджело Борели.

След няколко дни на окуражителни данни министърът на здравеопазването Роберто Сперанца предложи серия от мерки, включително повече тестове, за да може мерките постепенно да бъдат смекчени.

"Предстоят трудни месеци. Работата ни е да създадем условия, в които да живеем с вируса", докато не бъде намерена ваксина, каза той в интервю за в. "Република".

Общонационалната карантина, която ограничава движението на хората и спря всякаква икономическа дейност, която не е от първостепенно значение, ще бъде в сила поне до 13 април, но се очаква да бъде удължена. Сперанца каза, че е твърде рано да се каже, кога ще бъде отменена.

Министърът публикува документ, в който очерта пет принципа, които правителството ще следва в т.нар. "втора фаза" на извънредното положение, когато рестрикциите започнат да бъдат облекчавани преди пълно връщане към нормалните условия.

Ще бъдат запазени правилата за спазване на социална дистанция, масово ще се използват индивидуални защитни средства като маски, ще бъдат укрепени регионалните здравни системи, за да се позволи по-ефикасно лечение на предполагаеми случаи. Тестването и проследяването на хора, с които пациентът е бил в контакт, ще бъде разширено. За целта ще се използват включително приложения за смартфон и други цифрови технологии. Ще бъде създадена и мрежа от болници, които ще лекуват само болни от Covid-19.

След Италия и в Испания се наблюдава тенденция към намаляване на новозаразените и починалите от новия коронавирус в рамките на 24 часа. Това дава надежда, че страната е достигнала пика на заразата.

Испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля каза днес, че наложената преди три седмици карантина дава резултат и намалява разпространението на новия коронавирус. "Карантината работи, данните показват стабилизиране, отслабване на епидемията", заяви той.

Неговото ведомство съобщи, че за последните 24 часа са установени около 6000 нови случая на коронавирус. Това е с 1000 случая по-малко от предния ден. Около 4000 души са оздравели днес, с което общият брой на оздравелите достигна 38 000.

За последните 24 часа в Испания са починали още 674 заразени с новия коронавирус. За сравнение вчера смъртните случаи в Испания бяха 809, припомня Ройтерс.

Общият брой на починалите възлиза на 12 418. По този показател Испания се нарежда на второ място в света след Италия.

Броят на потвърдените случаи на зараза нарасна за последните 24 часа с 4,8 процента и е общо около 136 хиляди. По брой за заразените страната се нарежда отново на второ място, но този път след САЩ.

Починалите в болници във Франция през последните 24 часа от Covid-19 са 357. Това е най-малкият брой жертви на коронавируса за денонощие през последната седмица, съобщи в неделя генералната здравна дирекция.

Общо 8078 души са починали от началото на епидемията във Франция, включително 5889 в болници и 2189 в старчески домове и други медицинско-социални заведения.

Потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Германия са се увеличили с 5936 през последните 24 часа до 91 714. Броят на новозаразените спада за трети пореден ден, сочат данните на института "Роберт Кох", цитирани от Ройтерс.

Отчетените днес новозаразени са със 146 по-малко, отколкото вчера, когато бяха 6082. В петък броят на новозаразените бе 6174.

Починалите от коронавирус са се увеличили със 184 до 1342.

В Обединеното кралство за едно денонощие са починали 621 души, а общият брой на жертвите е достигнал 4934 души, съобщи днес здравното министерство. От общо направени 195 524 теста, 47 806 души са дали положителен резултат за новия коронавирус.

Смъртните случаи, причинени от коронавируса, във Великобритания могат да достигнат между 7000 и 20 000. Такава оценка даде пред Би Би Си епидемиологът от Империъл колидж в Лондон Нийл Фъргюсън, съобщава Ройтерс.

На мнение сме, че броят на починалите може да бъде между 7000 до малко над 20 000, посочи той. По негова оценка пикът на заболяването в страната може да бъде достигнат през идните 7-10 дни.

По думите му е трудно да се направят точни прогнози преди в страната да започне мащабна програма за анализ за наличие на антитела срещу новия вирус. С помощна на серумни анализи на кръв за наличието в нея на антитела може да се установи дали човек е прекарал заболяването и дали си е изградил имунитет.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок каза днес в предаване на Би Би Си, че Великобритания ще трябва да затегне още ограничителните мерки за спортуването на открито, ако хората нарушават правилата за самоизолация, които са въведени, за да се спре разпространението на коронавируса.

В момента мнозинството спазва правилата. Но не трябва да нарушаваме разпоредбите, защото това ще означава по-голямо разпространение на вируса и тогава може да се наложи да вземем допълнителни мерки, коментира Мат Ханкок

Броят на заразените с новия коронавирус за едно денонощие в Москва нарасна с 536 души, предаде ТАСС. Общият брой на заразените в руската столица възлиза на 3893. Иначе в цяла Русия заразените вече са 5389. Зараза има в 79 региона на страната. Оздравели са 355 души. Общо починали са 45 души от началото на епидемията, от които двама тази нощ.

mediapool.bg