Кламер БГ - Новини: Над 20 000 жертви на вируса по света, и Испания е пред Китай

Над 20 000 жертви на вируса по света, и Испания е пред Китай

Коронавирус

|
Ср, 25 Март 2020г. 21:54ч.
Над 20 000 жертви на вируса по света, и Испания е пред Китай

Пандемията от новия коронавирус вече е отнела живота на над 20 000 души по света. Това показва водената от Франс прес статистика, базирана на официалните данни на отделните страни към 17 ч. по Гринуич в сряда (19 часа българско време).

Общо починалите са 20 334, като по-голямата част са в Европа (13 581).Най-засегнатата страна е Италия, но и Испания вече е дала повече жертви от Китай, където беше първоначалното огнище на заразата.

Броят на починалите от Ковид-19 в Испания достигна в сряда 3434.За един ден в Испания са регистрирани 738 смъртни случая - много силно ускорение в сравнение с 514-те, установени от понеделник до вторник.

Броят на новозаразените с новия коронавирус в Италия бележи спад за четвърти пореден ден, предаде АНСА.Днес новите случаи на зараза са 3491, докато вчера те бяха 3612, в понеделник - 3780, а в неделя - 3957.

Броят на жертвите днес е 683. Това е по-малко от вчера, когато те бяха - 743, но повече от понеделник, когато починалите бяха 601.Като цяло броят на починалите в Италия от началото на епидемията там надхвърли 7000 души и е 7503 души.

За последните 24 часа излекувалите се в Италия са 1036, а от началото на епидемията досега излекувалите са 9362.

Общият брой на потвърдените случаи на зараза в Италия към днешна дата е 74 386 души, като в това се включват и починалите и излекувалите се досега.

В сряда редовната следобедна пресконференция, на която се съобщава за новооткрити случаи на зараза, беше отменена, защото служителят, който я води, е развил симптоми на болестта.Началникът на Службата за гражданска защита на Италия Анджело Борели има висока температура и е напуснал централата на институцията като предпазна мярка. 55-годишният Борели е бил изследван за коронавирус и резултатите още не са готови.

Според на Университета "Джонс Хопкинс", който извършва изчисления въз основа на данните на федерални и местни власти, САЩ са регистрирали повече от 55 200 случаи на заразени, смъртните случаи са 802, а 354 души са оздравели.

Броят на смъртните случаи от коронавируса в САЩ ще достигне пикови нива след три седмици. Подобна прогноза изказа пред Си Ен Ен професорът от Центъра за статистика на инфекциозните заболявания към Университета на Флорида и консултант на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) на САЩ Айра Лонгини.

"Напълно целесъобразно ще бъде след три седмици да бъде разрешено излизането от дома на онези хора, които влизат в категорията на най-слабо уязвимите лица. Към този момент основните загуби (от заболяването) вече ще бъдат нанесени", каза професорът.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 4191 през последното денонощие, достигайки 31 554, съобщи снощи институтът по вирусология "Роберт Кох". Смъртните случаи вече са 149, след като 36 пациенти са починали през последните 24 часа.

По последни данни от снощи 1100 души са починали във френски болници вследствие на новия коронавирус, съобщава в. "Паризиен".

Вчера във Великобритания бе регистриран рекорден брой смъртни случаи - 87, с което жертвите на коронавируса в страната вече са 422.

Проучване на британски учени от Оксфорд, цитирано от"Файненшъл таймс", показва,

че броят на заразените с коронавирус във Великобритания може да е много по-голям, отколкото се допускаше досега. Възможно е даже половината от населението на страната вече да е заразено. Ако обаче резултатите се потвърдят, ще се окаже, че по-малко от един на хиляда заразени от Covid-19 се разболява дотолкова, че да има нужда от болнично лечение. Голямото мнозинство развиват много леки или никакви симптоми.

По официални данни към днешна дата в Русия има общо 658 случая на зараза, като само от вчера до днес са регистрирани нови 163 случая - значително по-голям денонощен прираст в сравнение с предходните дни. Малкият брой на случаите е съмнителен, въпреки че Русия граничи с Китай. Вчера московският кмет Сергей Собянин докладва на Путин, че малкият брой заразени вероятно се дължи на недостатъчните извършени тестове за откриване на вируса. По-късно същото мнение изказа пред президента и главният лекар на Москва Денис Проценко. По думите на доктора Русия трябва да се подготви за "италианския сценарий".

Континентален Китай като цяло отчита спад в новопотвърдените случаи на коронавируса, тъй като намалява броят на привнесените инфекции, не се съобщава и за случаи на местно предаване на вируса.

С цел обаче да предотвратят ново увеличение в броя на случаите на коронавируса властите затягат правилата за карантина и скрининг за всички пристигащи по международните летища.

Към вчерашния ден в Китай са регистрирани общо 47 нови случая на коронавирус, всичките при хора, прибиращи се от чужбина. Предишния ден бяха 78.

Китайската провинция Хубей, епицентърът на епидемията от коронавируса, започна днес да се връща към нормален живот. Властите отменят продължилите с месеци противоепидемични ограничения, поставили под карантина провинцията и столицата й Ухан.

Южна Корея съобщи днес за нови сто случая на заразяване с коронавирус.Общият брой на заразените в Южна Корея достигна 9137, съобщи южнокорейският център за контрол и превенция на заболяванията.

Броят на заразените с коронавируса на територията на Япония, включително пътниците и членовете на екипажа на круизния кораб "Даймънд принсез" (712 случая), надмина 2000 души, съобщи японското здравно министерство. За изминалото денонощие са регистрирани 91 нови случая на заразяване, от които 41 са в Токио. Така общият броя на заразените с вируса в Япония достигна 2011. Смъртните случаи са 55.

Общият брой на заразените с коронавируса в Иран е достигнал 27 017 души, съобщи в Туитър високопоставен служител на здравното министерство в Техеран, цитиран от Ройтерс.Броят на починалите от вируса досега е 2077, като са за последните 24 часа той е нараснал със 143 - рекорден брой за един ден от началото на епидемията в страната.

mediapool.bg