Кламер БГ - Новини: Дания и Австрия препоръчват ваксината на AstraZeneca за хора над 65-годишна възраст

Дания и Австрия препоръчват ваксината на AstraZeneca за хора над 65-годишна възраст

Коронавирус

|
Пет, 05 Март 2021г. 15:45ч.
Дания и Австрия препоръчват ваксината на AstraZeneca за хора над 65-годишна възраст

Датската здравна служба заяви, че ще препоръча да се използва ваксината срещу новия коронавирус на AstraZeneca при всички на възраст над 18 години, след като ваксинационно изследване от Шотландия показа положителни резултати във всички възрастови групи, предаде Ройтерс.

Подобно на много други страни от ЕС Дания отначало препоръча тази ваксина да се прилага само на хора под 65-годишна възраст, като заяви, че ще изчака повече данни за ефикасността й сред хората от третата възраст.

Новата препоръка идва след публикуването на широкомащабно изследване в Шотландия, което показва съществено намаляване на риска от сериозно прекарване на заболяването във всички възрастови групи след ваксинацията.

В изследването се посочва, че повечето хора от третата възраст в Шотландия са били ваксинирани с ваксината на AstraZeneca.

Когато тази ваксина беше одобрена от регулаторните органи на ЕС по-рано тази година, много страни от ЕС, включително Франция, Германия и Италия, казаха, че тя не трябва да се поставя на хора от третата възраст поради недостатъчни данни за тази група.

Франция, Германия и други страни от съюза също предприеха действия да разрешат ваксината на AstraZeneca за гражданите си от третата възраст след шотландското изследване.

Националният иммунизационен експертен съвет на Австрия се изказа днес в подкрепа на прилагането на ваксината на AstraZeneca срещу без възрастова граница.

Това решение допуска прилагането й на рискови и особено рискови пациенти. "С това имунизационната кампания ще бъде ускорена", заяви министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер пред Австрийската осведомителна агенция /АПА/.

Целта на правителството е до лятото да предостави на всеки човек в Австрия възможност да се ваксинира. Досега препоръката на експертния съвет беше приложението на тази ваксина да бъде за лица до 65-годишна възраст.

mediapool.bg