Кламер БГ - Новини: За първи път броят на активните случаи на коронавируса в Русия е намалял

За първи път броят на активните случаи на коронавируса в Русия е намалял

Коронавирус

|
Ср, 20 Май 2020г. 14:33ч.
За първи път броят на активните случаи на коронавируса в Русия е намалял

Броят на пациентите с коронавирус, чието лечение продължава, е намалял в Русия и по-специално в Москва за пръв път от избухването на новата болест в страната, сочат данните на федералния оперативен щаб, цитирани от ТАСС.

Активните случаи в Русия са намалели от 220 974 на 220 341. В Москва спадът е по-съществен: вчера тези болни са били 116 460, а днес са 113 644.

Смъртните случаи заради коронавируса в Русия през изтеклото денонощие са 135 - максималният брой за 24 часа, регистриран досега. Починалите в страната са общо 2972.

Ситуацията с коронавируса в Русия се е стабилизирала, заяви пред ТАСС представителката на СЗО във федерацията Мелита Вуйнович. "Изглежда, че страната е във фаза на стабилизация", каза тя.

Инфекцията вече се разпространява с по-бавно темпо, но трябва да се действа за по-нататъшно намаляване на новите случаи, подчерта тя. "Това е много деликатен момент, изискващ да се спазва и занапред физическа дистанция, дори да бъдат вдигнати някои ограничения, изискващ стриктна хигиена на ръцете, откриване на случаите, тестване, лечение и изолация", отбеляза Вуйнович.

Проследяването на всички контакти на заразените и спазването на карантинните изисквания са критично важни за запазване на положителната тенденция и за контрол над епидемията, добави представителката на СЗО. "Това прилича на маратон и бих казала, че сме едва на средата на трасето", заяви тя.

mediapool.bg