Кламер БГ - Новини: Естонски остров е под карантина заради волейболен мач

Естонски остров е под карантина заради волейболен мач

Коронавирус

|
Пет, 03 Апр 2020г. 16:02ч.
Естонски остров е под карантина заради волейболен мач

Военнополева болница бе открита на естонския остров Сааремаа за лечение на епидемия от коронавируса, избухнала след волейболен мач с италиански отбор през март, предаде Ройтерс.

Около един процент от 30-те хиляди жители на острова са заразени, приблизително два пъти повече от официалното равнище на инфекцията в Ломбардия, най-тежко засегнатата област в Италия.

Местните власти в Сааремаа казват, че числата може би са много по-големи. Четирима човека вече са починали.

"Положението е сериозно. Мисля, че голям дял от населението е заразено. Вече сме отвъд точката, след която няма връщане", признава Едвард Лаане, шеф на съществуващата болница в град Курессааре, административния център на острова.

За да спре разпространението на вируса, естонското правителство прекрати пътническия трафик от и до острова, който е на половин час път с ферибот от континенталния бряг, още в средата на март - няколко дни след волейболния мач в Курессааре, последван от четиридневен фестивал. Вирусът обаче продължи да се разпространява из Сааремаа - ветровит туристически курортен остров, скътан между Швеция, Финландия и балтийските държави Латвия и Естония.

Местните жители могат да се тестуват в крайпътно съоръжение, без да излизат от колите си, а новата временна сграда в двора на болницата в Курессааре ще добави 20 легла за интензивно лечение с респираторни системи. "Мисля, че това може да бъде критично важно", казва Лаане относно допълнителния ресурс.

Животът на острова, който е дом на много естонски стартиращи компании и на много работници, които всекидневно пътуват до работните си места на материка, е замрял, а полицейски патрули следят дали местните спазват ограниченията на обществения живот.

Волейболният отбор на Сааремаа, който в миналото е печелил националния шампионат, губи от отбора от Милано мача, който се играл на острова вместо в Италия, защото там вече била започнала епидемията.

Естонският здравен борд решил да не отменя мача в последната минута.

"Не виждах причина", казва Мадис Калас, кмет на Курессааре, който прихванал болестта, но вече се е възстановил.

mediapool.bg