Кламер БГ - Новини: Епидемията в Европа: Най-после глътка въздух за интензивните отделения в Италия

Епидемията в Европа: Най-после глътка въздух за интензивните отделения в Италия

Коронавирус

|
Вт, 21 Апр 2020г. 23:22ч.
Епидемията в Европа: Най-после глътка въздух за интензивните отделения в Италия

За първи път от началото на пандемията Италия има повече респиратори за изкуствено дишане, отколкото са заразените с коронавируса пациенти в интензивните отделения. Това съобщи във вторник Доменико Аркури, комисар за извънредната ситуация в здравеопазването.

"Това ни дава сили да продължаваме", каза Аркури пред журналисти.

Броят на пациентите в интензивните отделения на италианските болници намалява няколко поредни дни. Вчера те бяха 2573. Днес тенденцията на спад продължава и в интензивни отделения в Италия има 2471 души.

Аркури сподели "мъката, с която всяка вечер трябваше да решаваме къде да изпратим тези инструменти, които в крайна сметка спасяват животи", когато не е имало достатъчно апарати за изкуствено дишане за всички нуждаещи се от тях. "Ще нося това със себе си цял живот и не пожелавам никому да изпита" дилемата да избира коя болница се нуждае от тях, добави той.

През първите седмици болните затрупаха болниците, особено в северната част на страната, където бяха регистрирани повечето случаи на заразата.

Смъртните случаи от новия коронавирус в Италия днес нараснаха с нови 534 души спрямо 454 вчера, което е най-високият им еднодневен брой от петък. Общият брой на починалите в страната става 24 468 души, вторият най-висок в света след този в САЩ.

Броят на новозаразените за последните 24 часа се увеличи до 2729 днес спрямо 2256 вчера, когато бе отбелязано най-ниското дневно равнище от над 1 месец.

Това пък позволи за първи от началото на епидемията да намалее броят на болните от Covid-19 за денонощие. Към вчерашна дата заразените бяха 108 237, което е с 20 по-малко в сравнение с предишния ден. Днес броят на хората, които в момента са заразени, намаля до 107 709 души, което е спад за трети пореден ден.

От първоначално заразилите се към днешна дата за оздравели са обявени 51 600 души спрямо 48 877 вчера.

Италия ще обяви преди края на тази седмица плановете си за постепенно смекчаване на карантинните мерки, наложени заради борбата срещу новия коронавирус. Прилагането на облекченията ще започне от 4 май, заяви днес премиерът Джузепе Конте.

"Бих искал да кажа: хайде да отворим всичко. Веднага. Започваме от утре сутринта . . . Такова решение обаче би било безотговорно. То ще изстреля кривата на заразата нагоре по безконтролен начин и ще нулира всичките ни усилия досега", написа италианският премиер във Фейсбук.

Той призова да се действа на базата на национален план за "отваряне, който обаче отчита и местните особености".

Италианският премиер обърна внимание, че осъществяването на този план крие рискове, които "ние трябва да сме готови да ограничим до минимални равнища". Той изисква компаниите да спазват необходимите мерки за безопасност на работните места, но да се отчита и потокът от работници, който "отварянето" ще генерира, и ефекта му върху обществения транспорт, особено в пикови часове", допълни Конте.

В Испания за последните 24 часа от коронавируса починаха 430 души, съобщи министерството на здравеопазването. Наблюдава се известно увеличение на смъртните случаи в сравнение с обявените вчера 399. Общият брой на починалите от коронавируса в Испания вече е над 21 000.

Тенденцията на увеличаване на броя на смъртните случаи се дължи на забавяне в съобщаването на данните през уикенда от властите в различни испански региони.

Испания е една от най-тежко засегнатите от коронавируса държави, като броят на заразените с вируса в страната е над 204 000. Здравните работници, при които има недостиг на защитни облекла, особено в началото на епидемията, бяха сериозно засегнати, като заразените сред тях са 31 788.

Броят на оздравелите в Испания вече е 82 518. Въпреки увеличаването на смъртните случаи, продължава ясната тенденция за намаляване на броя на починалите, подчерта директорът на Центъра за извънредни ситуации в сферата на здравеопазването Фернандо Симон. В пика на епидемията, 2 април, Испания регистрира 950 починали за един ден.

Общо досега диагностицираните случаи са 204 178 - увеличение с почти 4000 души през последните 24 часа. Запазва се тенденцията от последните дни за увеличение с 2%. Има вече райони на страната, където нарастването е много ниско и ситуацията се оценява като относително контролируема, каза Симон.

И сред новозаразените, и сред починалите най-висок е делът на Каталуния и Мадрид.

Испанското правителство смекчи стриктната карантина, като разреши днес на децата да излизат от къщи в определени случаи. "От 27 април децата под 14-годишна възраст ще могат да придружават пълнолетен при вече позволените придвижвания в рамките на извънредното положение - при отиване в супермаркет, в аптека, в банка", заяви говорителката на правителството и министър на финансите Мария Хесус Монтеро след заседание на правителството.

Призивите на някои региони и здравни специалисти за смекчаване на карантинния режим на децата зачестиха през последните дни в Испания, като в тях се изтъкваше, че продължителната карантина крие рискове за физическото и психическото им здраве.

Епидемията от новия коронавирус е взела 20 796 жертви във Франция, в това число 531 починали в последния ден, но натискът върху болниците продължава постепенно да спада, обяви генералният директор на здравеопазването Жером Саломон.

Починалите в болници са 12 900 души - с 387 повече от вчера, а тези в старчески домове и други социални ведомства - 7896 души, със 144 повече от вчера.

Броят на хоспитализираните пациенти и нуждаещите се от реанимация обаче продължава да спада за 13-ти пореден ден, което показва, че мерките за всеобща изолация, имат положителен ефект при възпирането на разпространинието на заразата.

Само около шест процента от френското население ще се е заразило с новия коронавирус, когато на 11 май започне смекчаването на карантинните мерки във Франция, показва публикувано днес научно изследване. Това е много по-малко от 70-те процента, необходими за развиване на групов имунитет, който да спре новата вълна на заразени с коронавируса, щом карантината бъде отменена, казаха изследователи от френския институт "Пастьор" и други организации.

Според тях всеки заразен е предал вируса средно на 3,31 души преди въвеждането на карантината на 17 март. След въвеждането й, този брой е спаднал до 0,52 нови случая на заразяване.

Изследователите твърдят, че във Франция до 11 май вероятно ще са заразени общо 3,7 милиона души, което е 5,7 процента от населението на страната.

Не е изключена опасността от втора вълна на разпространение на вируса в Германия, в случай че отслабнат мерките за борба с пандемията, заяви заместник-директорът на института по вирусология "Роберт Кох" в Берлин Ларс Шааде.

"Колкото по-малко пречим на разпространението на новия коронавирус, толкова по-бързо той ще се върне към базовия си коефициент на репродуциране. Ако се държим така, сякаш нищо не се случва, ще има нова вълна на разпространението му", предупреди ученият. "Ще минат много месеци, преди отново да възникнве ситуация, която позволява да се върнем към обичайния живот", смята Шаадае.

Той отбеляза, че през последните няколко дни е нараснал броят на смъртните случаи. По думите му, това е свързано с увеличаване на заразените в домове за възрастни хора.

С над 143 000 заразени и около 4600 починали пандемията в Германия е под контрол и е управляема, заяви здравният министър Йенс Шпан.

Носенето на маски при започналото постепенно разхлабване на ограниченията ще стане задължително от следващата седмица в повечето провинции на Германия, включително столицата. Десет от 16-те германски провинции с население от общо близо 49 милиона души обявиха подобни изисквания, а някои от тях вече са в сила. Маските са задължителни в обществения транспорт, а в някои случаи и в магазините.

Действителният брой на смъртните случаи в Англия и Уелс е с 41 на сто по-висок от числата, които правителството е изнасяло всекидневно до 10 април. Това сочат огласени днес данни, включващи починалите в домашни условия. Националната статистическа служба обяви, че до 10 април е имало 13 121 смъртни случая, докато сведенията на правителството са за 9288 починали дотогава в болнични условия.

По последни сведения, публикувани вчера, в болници в цялото Обединено кралство досега от причиняваното от новия коронавирус заболяване са починали 16 509 човека. Към вчерашна дата във Великобритания са били направени над половин милион теста, включително повторни. Установени са 125 000 случая на зараза.

Продължаващата положителна тенденция на намаляване на новите заразени с коронавирус в Австрия дава основание на австрийското правителство за ново разхлабване на ограничителните мерки. Днес канцлерът Себастиан Курц, вицеканцлерът Вернер Коглер и ресорни министри обявиха нови мерки: от 1 май ще отворят всички магазини, фризьорските салони и малките фирми за услуги.

Обявено бе и възобновяване на учебните занятия. Завършващите училище започват на 4 май подготовка за матурата. Останалите ученици ще се върнат в клас след 15 май. Подробностите на схемата, по която учениците ще посещават учебните заведения, ще съобщи тази седмица министърът на образованието.

Детските градини са отворени и в момента за родители, които са на работа, и семейства, в които съжителството на възрастни, работещи в момента в къщи, и деца създава проблеми. Вероятно през следващите седмици броят на децата, които посещават тези заведения, ще се увеличи.

Следващата седмица ще бъдат съобщени условията, при които ще бъдат отворени заведенията за хранене. Отсега е ясно, че целият персонал ще носи маски и посетителите ще спазват изисквания за дистанция.

От 1 май са разрешени срещите с членове на семейството и с близкки приятели, условията ще бъдат оповестени следващата седмица.

Курц засегна и темата за свободното пътуване в Европа. Държавите от Европейския съюз ще разработят първоначално правила за движение със съседните страни. Австрия вече води разговори с Германия, Чехия, Унгария и Словакия. Този процес обаче ще е продължителен и ще зависи от броя на заразените. Затова Курц препоръча тази година хората да останат в Австрия и по време на своята отпуска.

Броят на случаите на заразяване в Швейцария нарасна със 119 за последното денонощие, или с 85 по-малко от предишния ден. Новите числа потвърждават наблюдаваната от началото на април тенденция за намаляването на темпото на разпространение на заразата.

Положителна проба (за коронавирус) е регистрирана до момента при 28 063 души, починалите са 1187. Вчера в страната имаше 27 944 заразени и 1142 смъртни случая. В Швейцария делът на заразените е средно 327 на 100 000, но има разлики между кантоните.

От седмица и половина броят на откриваните в Швейцария нови случаи на зараза намалява. Смъртните случаи също намаляват, но този процес тече бавно и неравномерно. За последното денонощие починаха 45 човека, което е значително повишение спрямо предишния ден, когато починаха 7, но по-малко от 57-те жертви преди две седмици.

На 16 април правителството прие програма за постепенно триетапно отслабване на ограничителните мерки, въведени заради пандемията. От 27 април ще бъдат открити фризьорските салони и лекарските кабинети, от 11 май - средните училища, а от 8 юни - професионалните училища и университетите.

Дания, която постепенно смекчава карантинните мерки, обяви днес, че запазва ограниченията за събиранията в сила, но горната граница се повишава от 10 на 500 души, считано от 11 май до 1 септември. Запазването на ограничението се основава на "оценката на здравните власти, според която епидемията от коронавируса ще продължи да се развива в Дания през следващите месеци", съобщи в комюнике здравното министерство.

След отварянето на училищата и детските ясли в Дания на 15 април, малките предприятия като фризьорските салони и студията за татуировки, както и зъболекарските кабинети, отвориха вчера. Колежите, гимназиите, ресторантите и баровете ще отворят на 11 май.

Здравните власти в Белгия съобщиха днес, че в страната се наблюдава трайно намаление на смъртните случаи от Covid-19. За последното денонощие новите жертви на болестта са 170, а новоприетите в болница са 172.

Досега починалите от новото заболяване в Белгия са 5998 души. Властите отбелязват, че под половината от жертвите са издъхнали в болница, а останалите са починали в домовете за стари хора.

За петък е насрочено ново заседание на Съвета по национална сигурност, на което се очаква да бъде очертана рамката за постепенно прекратяване на карантината.

Броят на заразените с новия коронавирус в Нидерландия се е увеличил през последното денонощие със 729 нови случая до 34 134 души. За последните 24 часа има и 165 починали, като общият им брой става 3916 души, съобщи Нидерландският здравен институт, като уточни, че регистрира само заразени и починали при потвърждение чрез тестване, а действителните числа са по-високи.

Експертният екип, който съветва нидерландското правителство за управлението на кризата с коронавируса, днес препоръча да се отворят яслите, детските градини и началните училища. Според експертите рискът на общественото здраве от отварянето на тези заведения след майската ваканция е контролируем.

Нидерландия удължава до 1 септември забраната на големи публични събития, включително професионални спортни прояви и музикални фестивали, съобщи днес премиерът Марк Рюте.

Същевременно окуражаващото забавяне в разпространението на коронавируса ще даде възможност за частично отваряне на началните училища и дневни центрове от 11 май, каза той на пресконференция, като подчерта, че другите ограничителни мерки ще се запазят, за да се предотврати ново активизиране на заразата.

Учениците в началния курс ще могат да подновят занятията си, като редуват обучение в училище със занятия от къщи.

Нидерландия предпочете да заложи на развиването на колективен имунитет и избра "интелигентната карантина" с не толкова строги правила като тези в някои нейни съседки. Правителството следва също примера на Германия и скандинавските страни, които започнаха да отварят отново училищата.

Гимназиите могат да се подготвят за частично възобновяване на занятията от 2 юни, допълни премиерът.

Правителството удължи до 19 май срока, в който остават затворени ресторанти и кафенета. "Това са трудни компромиси, но по-добре да сме предпазливи днес, отколкото по-късно да съжаляваме", предупреди Рюте.

В Чехия започва задълбочено проучване с цел де се определи броят на неразкритите случаи на коронавирус в страната, обяви министърът на здравеопазването Адам Войтех. По думите му от днес през следващите две седмици ще бъдат тествани около 27 хиляди човека на възраст от 18 до 89 години в различни райони на страната, в които равнището на разпространение на заразата е различно.

Резултатите от проучването в Чехия ще помогнат на властите да оформят плановете си за постепенно разхлабване на ограничителните мерки. По данни на здравното министерство досега в страната са регистрирани 6914 заразени, а 196 човека са починали.

Броят на заразените с новия коронавирус в Словакия достигна 1199. В страната вчера са били регистрирани 26 нови случая на заразата. Починалите са 14. Броят на оздравелите е 258. От 6 март, когато здравното министерство съобщи за появата на коронавируса на територията на страната, са тествани 49 428 човека.

От утре властите разрешават отварянето на зеленчуковите пазари, автосалоните, автокъщите, а също така на магазините и предприятията за оказване на битови услуги, чиято закрита площ обаче не превишава 300 квадратни метра. Ресторантите, кафенетата и други подобни заведения ще могат да започнат да продават храни и напитки през входните врати или през специално оборудвани прозорчета.

Словения регистрира по девет нови случая на зараза с коронавирус на ден и през последните дни няма нито един смъртен случай. Според епидемиолозите епидемията отслабва.

Вчера в Словения са тествани 1174 души и са потвърдени девет нови случая на зараза. Броят на смъртните случаи обаче остана същият, общо 77 души.

Според епидемиолозите епидемията отслабва. В понеделник бяха хоспитализирани трима души по-малко, отколкото в неделя, и сега в болници са 85 души, 25 от които са в интензивни отделения. От болници вчера са изписани още четирима пациенти.

Общият брой на позитивните на коронавирус от началото на епидемията до понеделник в полунощ е 1344. Тествани са общо 42 976 души.

По данни на министерството на здравеопазването най-тежко е положението в домовете за възрастни хора, където кривата на разпространение на епидемията не спада. В тези домове са регистрирани цели 26 на сто от общо потвърдените случаи на зараза с коронавирус в Словения и около 75 процента от смъртните случаи, свързани с вируса.

Броят на заразените с коронавируса в Русия се увеличи за последните 24 часа с 5642 и достигна 52 763, съобщи националният щаб за борба с инфекцията. През последното денонощие в страната са починали 51 души, с което смъртните случаи, свързани с коронавируса, стават 456.

В Русия броят на заразените започна рязко да се увеличава този месец, макар че в ранните етапи на разпространението на вируса тя съобщаваше за доста по-малко заразени, отколкото много източноевропейски страни.

От новите случаи 3083 са в Москва, където има общо 29 433 заразени. В руската столица са и 29 от починалите през последното денонощие.

Общо в страната за последните 24 часа са изписани от болница 427 оздравели, 219 от тях - в Москва.

mediapool.bg